In Love With Health

Suikervrije ontbijtkoek

Nog geen jaar geleden at ik elke morgen een heerlijk stuk ontbijtkoek van het merk Peijnenburg. Ik dacht dat dit een hele goede en slimme keuze was.. Totdat ik op de ingrediëntenlijst ging kijken. Nu snap ik dat ik er zo energieloos van werd. Boordevol suikers! Verdorie!

Tot onze grote schrik en verbazing is gebleken dat ene Leo Veensma niet van ontbijtkoek schijnt te houden. Maar we gaan er alles aan doen om deze Leo Veensma aan de ontbijtkoek te krijgen. Zodat we ook daadwerkelijk kunnen zeggen: Heel Holland hapt naar Peijnenburg!

Nou Meneer Veensma je bent niet meer alleen hoor, ik hap nooit meer naar Peijnenburg!

Dan maar op het internet surfen naar een passende vervanger! Ik vond er veel maar naar mijn mening zaten er teveel onnodige calorieën en ingrediënten in. Na (ik overdrijf niet!) 15 cakes/ontbijtkoeken te hebben gebakken heb ik nu de perfecte samenstelling gevonden! Een heerlijk en verantwoord ontbijt of snack..

Meestal bak ik mijn ontbijtkoek in een cake-vorm maar ik vond deze hartjes-vormpjes toch wel erg leuk! Uit 1 cakevorm komen 6 stuks. Ik leg er altijd 3 in de koelkast en 3 vries ik in zodat ik de 4e dag ook nog een lekker stuk kan eten..

1 stuk: 165 calorieën 

Heb jij al ooit een suiker-vrije cake gebakken? Zo ja welke?

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 170 graden. Leg de verse dadels in gekookt water voor 10 minuten.

Doe het ei, water, honing in 1 kom en mix het door elkaar. Prak de dadels met je vork kapot en voeg dit mengsel bij het ei, water en honing. Voeg de koekkruiden en roggemeel bij het mengsel en mix het voor 1 minuut. Voeg als laatste de bakpoeder bij het mengsel en mix het nog kort.

Schep alles in de cake-vorm en bak de ontbijtkoek voor 50 minuten.

Optioneel: Ik smeer altijd heerlijke kokos-boter op mijn cake!

#slimmingbody: koolhydraten overdag (1 portie)

Ingredienten (6 porties)

  • 250 gram roggemeel (boekweit- of speltmeel kan ook)
  • 200 ml water
  • 2 eetlepels honing
  • 1 ei
  • 4 verse dadels
  • 2 eetlepels koekkruiden
  • 2 theelepels bakpoeder of bakingsoda

Cooking time

70 minutes

Lisa van Cuijk

Oprichtster van In Love With Health

Het is mijn doel om met In love with health mensen te inspireren en helpen met het behalen van hun gewenste doelen en dromen! Wil je net als ik fitter worden en een positief gevoel hebben? Wil je wat kilo’s kwijt of gewoon wat strakker worden? Wil jij eindelijk weer zelfverzekerd en gelukkig zijn? Stop dan met al die nare diëten en shakes en verander ook jouw lifestyle.

102 Comments Respond to this recipe

Lieke

Hey Lisa,

Het was niet de bedoeling het gekookte water van de dadels erbij te gieten toch?
En haal je het velletje van de dadels af?
Hij staat in de oven nu.
Ik ben heel benieuwd!!:)

Lisa van Cuijk

Nee je giet de dadels eerst af en je hoeft ze ook niet te ontvellen meid! Ik hoop dat de ontbijtkoek goed is bevallen :-)

Jill

Lisa,

Ik wil je bedanken voor dit hemels recept!
Mijn favoriete ontbijt sinds ik je hardcover boek met de pre-order binnen kreeg, en makkelijk als je ’s ochtends vroeg op moet en weinig tijd hebt..
Het ruikt ook zo heerlijk binnen als de cake in de oven staat =)

Ik hoop op nog vele heerlijke recepten van je!

Anna

Ik heb hem net gemaakt en geproefd, ohh wat lekker! Niet te geloven dat dit gezond is!
Ik heb hem met speltmeel gemaakt en vind hem meer naar een cake smaken dan ontbijtkoek, de volgende keer probeer ik hem met roggemeel te maken, kijken of dit verschil maakt. Dankjewel Lisa voor het lekkere recept!

corrie

In honing zit toch suiker?

Anke

Gisteren voor de tweede keer deze koek gebakken. Toen ik hem voor de eerste keer maakte smaakte hij goed bij de eerste hap maar daarna was de smaak snel weg. Nu heb ik 3 extra dadels toegevoegd en een paar druppeltjes stevia en smaakt hij echt heel erg lekker. Ook de kids zijn er hier nu weg van! Ga hem zeker nog een keer maken!

Zoë

Hoi Lisa,

Ik kijk er naar uit om deze ontbijtkoek een keertje te bakken, maar ben helaas geen grote fan van dadels. Kan ik de dadels in het recept dan gewoon vervangen door eetlepels honing of valt dan de hele structuur van de ontbijtkoek in het water?

Groetjes
Zoë

Nadine

Dankjewel voor dit recept!
Vriendlief ontbeet pas als hij al 3 uur aan het werk is, maar hij stond wel open voor een eerdere ontbijtstarter… nu dacht hij dat met Peijnenburg wel goed te doen waardoor ik natuurlijk na de blijdschap van het ontbijtvoornemen direct verzuchtte “nóg meer suiker…?!” En eigenlijk stond hij niet open voor een zelfgebakken verantwoordere variant… gister toch eigenwijs jouw koek gebakken met wat extra kruiden, zout en voor de zekerheid 2 dadels extra er in en hij vond hem lekker!
Voortaan wordt hier dus elke 2 weken een dubbele portie gemaakt… (zelf vind ik m ook heerlijk maar ik hanteer n nog iets suikerarmer dieet dus zal hem maar af en toe als verwennerijtje eten)

Dankjewel Lisa!

Demi

Kan je 1 plak ook als ontbijt nemen met een banaan er bij of is dat niet genoeg voor de ochtend?

Pagina 7 van 7...34567

Write your response