In Love With Health

Verbreek je mentale blokkade met eten

Als je denkt aan afvallen, dan denken de meeste aan al het eten dat je niet meer mag. De ongezonde, ‘slechte’ voeding die je moet laten staan. Heel begrijpelijk natuurlijk, maar als je het mij vraagt is geen enkele voeding verboden in een gezonde leefstijl. It’s all about balance! Het gaat erom dat je het grootste gedeelte van de tijd de juiste keuzes maakt en daarnaast jezelf af en toe verwent met jouw guilty pleasures (hallo nutella pannenkoeken, Ben & Jerry’s en Tony’s).

Zoals ik al in een eerdere blog vertelde is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Leer de signalen van je lichaam te herkennen. Op een gegeven moment voel je de innerlijke drang om te eten. In plaats van te vertrouwen op externe factoren, zoals het feit dat het ‘lunchtime’ is, en je denkt dat je nú moet gaan eten of bijvoorbeeld op een feest als je hapjes ziet staan en je de drang hebt dat je daardoor ook móét eten, kun je deze ook omzetten in een keuze. Heb je op dat moment wel echt honger? Moet je echt dat hele bakje chips naar binnen werken op dat ene feestje omdat het daar staat? Of toch niet?

Ik geef je een aantal tips om van deze mentale blokkade af te komen.

1. Luister naar je lichaam

Vergelijk het gevoel dat je hebt wanneer je vol zit en wanneer je maag leeg is. Geef dit gevoel vervolgens een cijfer. Van -5 (ik heb zo’n honger dat ik een heel paard op zou kunnen) tot +5 (ik zit zo vol dat ik bijna ga ontploffen). Leer je gevoel te begrijpen. En als je eenmaal aan het eten bent, merk dan op hoe dit gevoel verandert en geef het weer een cijfer. Het is natuurlijk niet nodig om door te eten tot een +5, dus probeer dat voor te zijn door je tussendoor af te vragen: ‘Hoe vol zit ik nu eigenlijk?’.

2. Don’t overdo it

Probeer ervoor te zorgen dat je je nog op je gemak voelt na elke maaltijd of snack. Het punt waarop je niet te vol zit, maar ook geen honger meer hebt. Als je al vol zit terwijl je bord nog niet leeg is, stop dan met eten. En vraag jezelf af: ‘Waarom zou ik nog eten als ik geen honger meer heb?’

Als je dat onder de knie hebt, kun je eindelijk relaxt met je voeding omgaan. Je gaat niet meer ‘overeten’ uit angst dat je niet meer van dezelfde maaltijd kan genieten want that’s not true! Je kan nog heel vaak van een bepaalde maaltijd genieten, maar misschien niet meer elke dag. Als je vol zit, dan zit je vol!

3. Beoefen ‘bewust eten’ meditatie

Ik denk dat het iedereen wel bekend voor komt: je ploft op de bank voor de tv, duikt in je studieboeken of leest een magazine in je favo stoel en dat gaat altijd samen met iets lekkers. Een bakje chips, thee met koekjes, gezouten nootjes, noem maar op. I know het is heel verleidelijk! Maar zodra we zijn afgeleid en ons niet focussen op het eten zelf, dan zijn we geneigd om te veel te eten.

Om dit te voorkomen, helpt het om mindful te eten. Maak je zelf ervan bewust van wat je aan het eten bent. Die reep chocolade smaakt zo veel beter als je de smaak ook werkelijk proeft; als je hem snel weghapt, is dat vaak niet het geval. Neem dus je tijd! Hierdoor pak je minder snel een nieuw stukje en eet je met mate. Wat ook een goede truc is die ik weleens probeer is met mijn andere hand eten. Ik ben zelf rechtshandig, dus eet ik af en toe weleens bewust met mijn linker hand en dan moet ik bij elke hap nadenken omdat het me meer moeite kost.

4. Begrijp waarom je die drang naar eten voelt

De drang naar eten hebben, is niet hetzelfde als honger hebben. Velen eten uit verveling, door stress, uit eenzaamheid, vermoeidheid of door factoren uit je omgeving.  Voordat je een hap neemt, probeer je bewust te worden van wat de reden is.

5. Vermijd negatieve zelfpraat

Wanneer je jezelf erop betrapt dat je erg kritisch bent door bijvoorbeeld een slechte keuze die je gemaakt hebt, wees dan extra lief voor jezelf. Denk eraan: elk moment is een nieuw begin! Als je meer eet dan nodig is op een moment, stop dan tijdig op het volgende moment als je het weer voelt. In plaats van dat je het gevoel hebt dat je gefaald hebt, voel je sterk. Jij kan er zelf voor kiezen om dat volgende moment het NIET te doen.

6. Wees geduldig

Neem de tijd om te genieten van je eten. Eten is zo verrukkelijk en het wordt nog lekkerder als je hier bewust bij stilstaat. Het is zo makkelijk om het snel weg te werken, maar dat is zo zonde dus doe het niet.

Dusss girls!! Jullie kunnen het! Onthoud deze simpele tips en trucs en je zult al snel verschil merken! In mijn Slimming Body Guide geef ik je nog veel meer tips en trics om een gezonde leefstijl aan te leren.

lisa

Lisa van Cuijk

Your personal coach

Het is mijn doel om met In love with health mensen te inspireren en helpen met het behalen hun gewenste doelen en dromen! Wil je net als mij fitter worden en een positief gevoel hebben? Wil je wat kilo’s kwijt of gewoon wat strakker worden? Wil jij eindelijk weer zelfverzekerd en gelukkig zijn? Stop dan met al die nare diëten en shakes en verander ook jouw lifestyle.

1 Comments Respond to this article

Aimée van Hekken

Heel fijn om dit te lezen. Ik weet het en doe het wel maar heb zo lang eetproblemen gehad dat ik dit af en toe even nodig heb!

Write your response