In Love With Health

Hoe voorkom je emotie-eten?

Emotie-eten, tja wie maakt zich er niet schuldig aan? Ik kan je vertellen dat je zeker niet de enige bent. Dus no stress als jou dat ook weleens overkomt, want ik ga je daar bij helpen. In Love With Health to the rescue!

Als ik het over emotie-eten heb, dan bedoel ik niet die keer dat je te veel eten hebt besteld in je favo restaurant of een iets te groot stuk taart hebt genomen op de verjaardag van je nichtje. Nee, met emotie-eten bedoel ik echt eten gebruiken om niet te hoeven dealen met je gevoelens. Of je gebruikt het juist om te dealen met de gevoelens die je hebt. Ik weet als geen ander dat het een behoorlijk nare gewoonte is die je vaak met niks anders achterlaat dan een nóg vervelender en – niet te vergeten – misselijk gevoel. Maar hoe kun je hier nou het beste mee omgaan of het zelfs voorkomen? Onderstaande tips hebben mij enorm geholpen om emotie-eten onder controle te krijgen en het niet meer toe te laten. Ik weet zeker dat het jou ook gaat helpen, dus lees maar snel verder ladies.

Tip 1      Analyseer je gevoelens

Welke emoties voel je op het moment dat emotie-eten op de loer ligt? Voel je je boos, verdrietig, afgewezen, ongeschikt of alleen? En bedenk je eens hoe eten je op die momenten heeft geholpen om je beter te voelen. Zorgde het ervoor dat je je geliefd voelde, bood het steun of afleiding? Ik zal heel eerlijk tegen je zijn. Dit soort gevoelens horen erbij in het leven, maar dat betekent niet dat je je ermee moet identificeren. Jij bent die gevoelens niet, tenzij je ze toelaat. Probeer te accepteren dat zulke gevoelens er nou eenmaal zijn en probeer ze vooral niet zwaarder te maken dat ze zijn. Ze zullen namelijk ook weer weggaan. Pak er eens pen en papier bij en schrijf op wat je voelt en waarom. En vraag jezelf af of eten je wel écht zal helpen om je beter te voelen. Dit is namelijk bijna nooit het geval. Probeer jezelf op deze manier ‘door je gevoelens’ heen te helpen en bedenk je dat het helemaal oké is. Vind je het nou echt lastig om met deze emoties te dealen? Ga dan iets doen dat je afleidt. Ga de afwas doen, een blokje om of bekijk je favo serie. Er zijn zat dingen die je kunt doen om het emotie-eten te vervangen en hiermee te voorkomen.

Tip 2      Herken je triggers

Heb je weleens bewust nagedacht over de momenten waarop je eet om niet over je emoties na te denken? Gebeurt het bijvoorbeeld wanneer je alleen op de bank zit en je lover een avondje op pad is met vrienden? Of wanneer je een ongelooflijke drukke week voor de boeg hebt en bij het idee aan deze week het gevoel van stress je al bekruipt? Of wanneer je door je social media scrolt en de ene naar de andere fitgirl voorbij komt met haar strakke lichaam? Dit kunnen allemaal triggers zijn om naar die reep chocolade, zak chips of bak ijs te grijpen. Het kan eigenlijk van alles zijn! Give it a thought.

Voordat je emotie-eten kan aanpakken, is het heel belangrijk om te achterhalen wat de reden is dat het gebeurt. Zodra jij je eigen triggers herkent, ben je er namelijk van bewust wat er gaat volgen: een vreetsessie waar je u tegen zegt! Want laten we eerlijk wezen, emotie-eten blijft nooit maar bij 1 koekje, 1 chipje of 1 handje chocoladepinda’s toch? Het herkennen van je triggers geeft je een 1-0 voorsprong op het emotie-eten en dat is precies wat we willen! Hierdoor kun je in het vervolg proberen om deze triggers te vermijden (dit is natuurlijk niet altijd mogelijk), of zorgen dat je er de volgende keer klaar voor bent om emotie-eten te lijf te gaan.

Tip 3      Mindful eten

Een zak chips is in 5 minuten leeg? Ik denk dat dit bij de meeste mensen wel het geval is. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de maatschappij waar we nu in leven. Alles moet gehaast en snel en zaken moesten eigenlijk gisteren al geregeld zijn. Hierdoor nemen we niet meer de tijd voor ons eten. Hoe vaak eet jij jouw maaltijd aan tafel zonder afleidingen zoals de tv of je telefoon? Waarschijnlijk niet zo vaak. Dit gebeurt hetzelfde met emotie-eten. Je hebt die bak ijs eigenlijk al leeg gelepeld voordat je er erg in hebt. Als je jezelf leert om mindful te eten, leer je jezelf aan om in het nu te leven en dus te dealen met de emoties die je op dat moment voelt. Je kunt dan niet meer gedachteloos je eten wegwerken en zo je gevoelens wegstoppen. Probeer het eens! Ik weet zeker dat het je zal helpen. Ademhalingsoefeningen kunnen hier ook heel erg bij helpen trouwens.

Tip 4      Straf jezelf niet

Oke, heel eerlijk. Het is echt niet zo dat je vanaf nu nooit meer zal emotie-eten, het zou niet realistisch zijn om dat te verwachten. Maar dat betekent niet dat je er vanaf nu wel anders mee om kan gaan. Waarschijnlijk strafte je jezelf altijd als je niet het hoofd kon bieden aan emotie-eten. Dit straffen zorgt ervoor dat je je alleen maar nog slechter gaat voelen waardoor de kans groot is dat je weer gaat snaaien. Je komt dan in een vicieuze cirkel terecht die lastig te doorbreken is. Wat je beter kan doen, is accepteren dat het is gebeurt. Je kan het nou eenmaal niet meer terugdraaien, dus wat heeft het voor zin om boos te worden op jezelf? Probeer je snaaisessie te analyseren om erachter te komen waar het precies misgaat. Dit gaat eigenlijk goed samen met mijn tweede tip.

Vind je het lastig om niet boos te worden op jezelf? Bedenk je dan eens wat je een vriendin zou adviseren als zij verteld dat ze zichzelf heeft volgestopt doordat ze zich naar voelde. Je zou haar toch ook niet het advies geven dat ze zichzelf moet straffen? Je zou haar vertellen dat ze niet te streng voor zichzelf moet zijn en dat zoiets een keer kan gebeuren, no big deal toch? En dat precies de manier waarop je ook met jezelf om moet gaan. Blijf lief voor jezelf ook al ben je even niet zo blij met wat je hebt gedaan. Uiteindelijk brengt dat je veel meer dan het straffen.

Nou dat waren ze meiden! Mijn tips. Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen. Dus geef emotie-eten voortaan geen kans meer. You can do this!

Als je jouw lichaam datgene geeft wat het nodig heeft in de vorm van gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en de nodige dosis ontspanning, zal je in balans komen en beter bestand zijn tegen emotie-eten. Een lichaam dat in balans is geeft namelijk duidelijk aan waar het behoefte aan heeft en geloof me je lichaam zal niet zomaar om kilo’s suikers vragen in de vorm van chocolade of ijs. Mijn Slimming Body methode kan je helpen om je lichaam gezond en in balans te brengen. In mijn Slimming Body Guide geef ik je alle tips & tricks die nodig zijn om een healthy lifestyle te leven en daarom ook een gezond en slank lichaam te krijgen. Ben jij er ook klaar voor om je lichaam eindelijk te geven wat het nodig heeft en dat op een verrukkelijke en leuke manier? Bestel dan mijn Slimming Body Guide hier en laat mij jou helpen.

st-1

Lisa van Cuijk

Your personal coach

Het is mijn doel om met In love with health mensen te inspireren en helpen met het behalen hun gewenste doelen en dromen! Wil je net als mij fitter worden en een positief gevoel hebben? Wil je wat kilo’s kwijt of gewoon wat strakker worden? Wil jij eindelijk weer zelfverzekerd en gelukkig zijn? Stop dan met al die nare diëten en shakes en verander ook jouw lifestyle.

2 Comments Respond to this article

Debbie

Hoi Lisa,

Ik zag een artikel van jou op facebook voorbij komen, nieuwsgierig als ik ben (en altijd opzoek naar methodes om af te vallen en gezond te leven) gelijk jou artikel gelezen en daarna op jou site terecht gekomen.
Ik wilde al een tijdje een aantal kilo kwijt en gewoon gezonder leven en lekkerder in mijn vel zitten. Alleen met 2 kinderen en een man die altijd in het buitenland werkt schiet dat er nog wel eens bij in helaas. Door jou verhalen en tips te lezen is mijn knop volledig om!
Ik heb gelijk de pre-order van jou nieuwe boek besteld!
ik sport nu 2 tot 3x in de week en ga de Dam tot dam wandeltocht lopen voor Pink Ribbon!
(om ook gelijk maar een doel in het vooruitzicht te hebben)
Ik wil je bedanken voor de motivatie! En de artikelen die ook Echt helpen als het even tegen zit.
Zoals het emotie eten.
Ik ben heel blij met jou!! Bedankt!!

Groetjes Debbie.

Lisa van Cuijk

Wouw wat een ontzettend lieve woorden Debbie! Ik ben er even stil van hihi. Ik vind het fijn om te horen dat mijn blogs je kunnen helpen en wat leuk dat je mijn nieuwe boek hebt besteld!! Je gaat het vast geweldig vinden. Heel veel succes bij de Dam tot Dam loop en ga zo door topper!

Write your response