In Love With Health

3 redenen waarom je niet meer gemotiveerd bent om te sporten

Je barst van de inspiratie en bent 100 procent gemotiveerd om te beginnen met een nieuwe healthy lifestyle. Braaf sport je vier keer per week, eet je gezond en verwen je jezelf zo nu en dan. Klinkt als een geslaagd plan toch? Maar hoe hou je dit gevoel vast? Op de een of andere manier raak je ergens de motivatie kwijt en heb je geen idee hoe je die weer terugkrijgt. Trust me, je bent niet de enige! Het is zelfs best normaal dat het gebeurt. Onze hersenen zijn namelijk zo geprogrammeerd dat we ons bepaalde gewoontes en gedachtes eigen maken en hierin gaan geloven. Ook al weten we dat bepaald gedrag niet bevorderlijk is voor onze gezondheid. Dat het lastig is om hardnekkige gewoontes aan te passen betekent niet dat het onmogelijk is. Ik ga jullie hierbij helpen ladies. Het is hierbij belangrijk om terug te gaan naar de kern van bepaalde gewoontes en gedachtes. Dus wat is de reden waarom je zo handelt of hierin gelooft?

Ik heb drie redenen op een rijtje gezet die je misschien wel herkent als dingen die je zelf ook doet of denkt. Neem maar eens een kijkje en hopelijk kan ik je helpen en ervan overtuigen om dit aan te pakken.

  1. Ik heb niet genoeg energie, laat staan om te sporten.

Om energie te krijgen moeten we eten, want eten vormt de brandstof van ons lichaam. Klinkt bekend toch? Maar heb je er ooit weleens over nagedacht dat juist sporten je veel energie geeft? Het is aannemelijker om op de bank neer te ploffen als je energieloos bent. Een uur sporten als je moe bent ligt wat minder voor de hand. Het is daarom juist belangrijk om dit patroon te doorbreken. Ga een uur flink sporten en zweten en neem als afsluiter een lekkere koude douche. Je zult merken dat je barst van de energie! Dit komt doordat tijdens het sporten onze vet reserves worden aangesproken en omgezet in energie, waardoor je je fit en energiek voelt! En hoe vaker je sport, hoe meer het fitheidsniveau stijgt. Geef toe, hoe lekker voelt het om na een work-out bezweet en voldaan de sportschool te verlaten (of je yogamatje thuis)? Best feeling ever toch meiden? Dus kom van die bank af, trek je sporty outfit aan en let’s go!

  1. Sporten is alleen effectief als het super intensief is en lang duurt.

Sommige mensen denken dat sporten alleen effectief is mits het minstens een uur duurt en je strompelend de gym verlaat. Natuurlijk is dat een hele goede manier, maar zeker niet de enige. Wist je dat al die kleine ‘work outs’ gedurende de dag ook tellen? De trap nemen, fietsend naar je werk, lopend naar de supermarkt.. Het zijn allemaal dingen die we waarschijnlijk wel dagelijks doen en die ook zeker bijdragen aan een happy & healthy body. Probeer wat bewuster bezig te zijn met deze activiteiten en daag jezelf uit om er zo veel mogelijk per dag te doen.

  1. Ik heb nu één week niet gesport, deze week kan er ook nog wel bij.

Wie van jullie maakt zich schuldig aan deze ‘alles of niets’- gedachten? Ik kan beter zeggen wie maakt zich er níet schuldig aan! Je mist één work-out en voor je het weet heb je er al drie gemist. How did that happen? Hier komen oude gewoontes weer om de hoek kijken. Je zit ineens ’s avonds weer lekker op de bank en denkt ‘die work-out kan morgen ook wel’, maar guess what die komt er morgen ook niet. Net zoals dat ’s avonds op de bank liggen behoort tot één van je gewoontes, zal sporten ook een gewoonte moeten worden. De beste manier om dit te bereiken is plannen en op vaste momenten sporten. Iedere week ziet er min of meer wel hetzelfde uit toch? Je gaat naar school of je werkt overdag en in het weekend heb je aantal leuke dingen gepland. Bedenk een week van te voren wanneer je wilt gaan sporten en plan die tijd ook bewust vrij. Laat er niks tussen komen. En komt er toch iets onverwachts tussen, plan die work-out dan alsnog in op een ander moment of trek je vriendin eens mee de sportschool is.

Ik denk dat deze drie dingen bij iedereen weleens voorbij komen. Daar is in principe niks mis mee, zolang je het maar herkent en je niet laat verleiden er naar te handelen. Want als je je er eenmaal aan over geeft dan wordt het steeds lastiger om jouw gezonde levensstijl weer op te pakken.

Wil je meer hulp bij het creëren van je eigen gezonde levensstijl, bekijk dan hier mijn Slimming Body Guide en anderen boeken.

slimmingtip

Lisa van Cuijk

Your personal coach

Het is mijn doel om met In love with health mensen te inspireren en helpen met het behalen hun gewenste doelen en dromen! Wil je net als mij fitter worden en een positief gevoel hebben? Wil je wat kilo’s kwijt of gewoon wat strakker worden? Wil jij eindelijk weer zelfverzekerd en gelukkig zijn? Stop dan met al die nare diëten en shakes en verander ook jouw lifestyle.

2 Comments Respond to this article

Tineke

Wow! Aangestoken door mijn dochter Kim Mulder, ben ik ook bezig mijn eetstijl aan te passen aan SBG en het heerlijke receptenboek quilty pleasures! Vind het geweldig allemaal en ben super enthousiast! Wel een uitdaging en puzzelen hoe te handelen als je geen kook mogelijkheden hebt voor 10-uurtje / lunch. Merk dat ik kies voor thuis blijven en kokkerellen ipv naar m’n werk te gaan. Ga dan later maar dat is miet altijd handig.
Jouw verhaal vind ik motiverend om te lezen. Ben na een jaar niet geweest te zijn vorige week weer baar sportschool gegaan, omdat tijdens oefeningen thuis er steeds iets tussen kwam. En ik niet genoeg ruimte heb voor bepaalde oefeningen. Ga jouw schema volgen. Wil groepslessen afwisselen met hardlopen en cardio. Nu ben ik na voor het eerst weer fanatiek sporten flinke spierijn en weet weer dat ik spieren heb. Pfffffff. Ik vind mijn weg wel. Al duurt het even.. Dank je voor wie je bent en wat je voor ons doet. Love ya!

Lisa van Cuijk

Oh ik word er even stil van lieverd hihi! Wat een lieve complimentjes :-)! Super goed dat je nu ook je voedingspatroon aan het aanpassen bent volgens de SBG en lekker aan het sporten bent! Ik weet zeker dat dat helemaal goed gaat komen. Ga zo door!

Write your response