In Love With Health

Vegan vs vega

Volgens het CBS en de Nederlandse Vereniging voor Veganisme zijn er op dit moment 70.000 veganisten in Nederland en deze groep blijft groeien! Er komt tegenwoordig steeds meer aandacht voor een veganistische leefstijl en daarom is het goed om er eens wat meer aandacht aan te besteden. Iedereen weet wat vegetariërs zijn, maar over veganisten kan nog weleens verwarring ontstaan. Soms worden deze begrippen ook door elkaar gebruikt, maar er is wel een duidelijk verschil en dat zal ik vandaag laten zien.

Laten we eerst eens naar de vegetariërs kijken. Als iemand zegt vegetarisch te zijn dan gaan we er meestal vanuit dat deze persoon geen vlees en vis meer eet. Wist je dat je op verschillende manieren vegetarisch kunt zijn? Yep that’s right.

  • Lacto-ovo-vegetariër

Dit vormt de grootste groep en dit zijn de mensen die geen vlees en vis meer eten, maar nog wel eieren en zuivel.

  • Lacto-vegetarier

Je eet hierbij nog wel zuivel, maar geen eieren, vlees en vis.

  • Ovo-vegetarier

Dit is het tegenovergestelde van een lacto-vegetariër. Ovo-vegetariërs eten namelijk nog wel eieren, maar geen vlees vis of     zuivel.

En dan heb je eigenlijk nog een andere groep. Ik behoorde eerst ook tot deze groep. Ik heb het over flexitarisch. Dit zijn mensen die minimaal één dag per week bewust geen vlees en vis eten. Je eet dus op sommige dagen nog wel vlees of vis, maar er zijn ook een aantal dagen dat je er bewust voor kiest om dit niet te doen. Minimaal een dag dus. Dit deed ik eerder. Ik at drie tot vier dagen van de week geen vlees of vis. Eieren en kwark at ik nog wel.

Tot welke groep je behoort is natuurlijk heel persoonlijk en iedereen heeft daar zo zijn/haar eigen redenen voor. En dan nu: veganisten! Het grootste verschil met vegetariërs is dat veganisten helemaal niks meer van dierlijke afkomst gebruiken. Dit gaat dus ook verder dan voedingsmiddelen. Als veganist streef je ernaar om zo min mogelijk bij te dragen aan het dierenleed en dit gaat veel verder dan alleen het mijden van dierlijke voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld ook aan kleding, verzorgingsproducten, medicijnen of iets totaal anders: een verfkwast die bestaat uit echte haren. Dit soort producten zullen misschien niet als eerste bij je op komen, maar bij een veganist dus wel!

Maar wat voor eten en drinken mijdt je nou precies als je een veganist bent? Nou om te beginnen eet je natuurlijk geen vlees, vis, eieren en zuivel. Maar het gaat nog een stapje verder. Je eet namelijk ook geen honing en geen dierlijke toevoegingen zoals whey eiwitpoeder, kippeneiwit, bijenwas of e-nummers van dierlijke afkomst. Er zijn zelfs vegan wijnen! Er is tegenwoordig (gelukkig) ontzettend veel online te vinden over veganisme dus bij twijfel kun je altijd even op internet kijken. Ik ben deze maand alleen vegan op het gebied van voeding, omdat ik de stap naar een volledig veganistisch leven inclusief het mijden van álle producten van dierlijke afkomst een beetje te groot vind. Ik ben inmiddels 2 weken vegan en ik moet eerlijk toegeven dat het me best goed bevalt. Mijn eten bestaat voornamelijk uit groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten en bonen. Vlees en vis bannen uit mijn eetpatroon gaat eigenlijk zonder moeite, maar kwark en eieren vind ik wel best pittig. Ik at dit namelijk wel dagelijks dus dat is wel even wennen. Ik hoop dat jullie deze uitdaging ook als positief ervaren!

 

Lisa van Cuijk

Your personal coach

Het is mijn doel om met In love with health mensen te inspireren en helpen met het behalen hun gewenste doelen en dromen! Wil je net als mij fitter worden en een positief gevoel hebben? Wil je wat kilo’s kwijt of gewoon wat strakker worden? Wil jij eindelijk weer zelfverzekerd en gelukkig zijn? Stop dan met al die nare diëten en shakes en verander ook jouw lifestyle.

1 Comments Respond to this article

Anita

Hoi Liza,

Wij hebben thuis ook besloten om een maand veganistische te gaan leven, tenminste wij willen geen vlees of vis meer eten en eieren en zuivel zoveel mogelijk vermijden.
Wat mij opvalt is dat er heel vaak dierlijke bestanddelen verwerkt zijn in producten.
Jij bent voor mij een inspiratie geweest, na het lezen van jou blogs en het kijken van ‘ Food choices’ was ik om.

Write your response