In Love With Health

Mijn tips voor een gezonde relatie met eten

Het klinkt misschien raar: een gezonde relatie met eten. Misschien heb je er nog nooit over nagedacht of misschien ben je er juist wel dagelijks mee bezig. Ook ik heb hier heel lang tegenaan gelopen. Ik kan wel zeggen dat ik eerder leed aan een eetstoornis en dat mijn relatie met eten allesbehalve gezond was (lees: 1000 calorieën per dag, alleen nog maar clean eten, nooit afwijken van ‘mijn plan’). Ik zag zelf gelukkig in dat dit niet gezond voor me was en heb hier hulp voor gezocht. Ik heb daarna (gelukkig) een gezonde relatie met eten kunnen opbouwen.

Ik kan je wel zeggen het is niet gemakkelijk om een gezonde relatie met eten op te bouwen! Je begint echt weer from scratch. Je moet opnieuw leren om een gezonde kijk op eten te hebben, waarin zowel genieten als gezondheid een rol spelen. Waarin er geen sprake is van obsessieve gedachten, schuldgevoelens en handelen uit dwang. Waarin eten, gewicht, zelfbeeld en eigenwaarde niet onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Daarom heb ik 8 tips voor je op een rijtje gezet om je te helpen weer op een gezonde manier te leren omgaan met eten. Als ik het kan, dan kan jij het ook.

1. Carbs, protein & fat
Je lichaam heeft deze voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren, om energiek de dag door te komen en jou alles te laten doen wat je maar wilt! Als je één van deze voedingsstoffen gaat schrappen bijvoorbeeld omdat je denkt dat je er dik van wordt, zal dit je lichaam niet ten goede komen. Hierdoor kan het namelijk niet meer sterk en gezond zijn en dat is nou juist waar we naar op zoek zijn! Geef je lichaam daarom wat het nodig heeft! Je lichaam zal je dankbaar zijn ladies.

2. Variatie is key tot gezonde voeding
Dag in en dag uit hetzelfde eten, zonder enige afwisseling of uitdaging, gaat gegarandeerd vervelen! En dat is nergens voor nodig als je een gezonde leefstijl hebt, want het kan juist zo verrukkelijk en leuk zijn! Als jouw eetpatroon je gaat vervelen, verlies je interesse, zin en energie. Zo werkt het ook voor je lichaam. Variatie houdt de boel up and running en zorgt ervoor dat je niet terugvalt in je oude gewoontes.

3. Luister naar je lichaam
I know, dit klinkt heel simpel maar ik weet als geen ander dat het heel moeilijk kan zijn. Luisteren naar hongergevoelens is voor veel meiden met een eetstoornis ontzettend eng. Je bent maanden of jaren bezig geweest hongergevoelens te onderdrukken of vol-zitten te negeren. Het kost tijd om daar van te herstellen. Eet wanneer je honger hebt. Stop wanneer je voldaan bent. Stel eten niet uit tot het moment dat je ‘uitgehongerd’ bent of ‘van je stokje gaat’. En stop niet pas als je ‘propvol’ zit of misselijk bent. Je lichaam geeft jou continu signalen en het is belangrijk deze niet te negeren, maar hier juist op in te spelen. Je hebt maar één lichaam, dus probeer daar op de best mogelijke manier voor te zorgen ladies. Ik ga hier binnenkort nog een uitgebreidere blog over schrijven omdat het zo ontzettend belangrijk is om goed te kunnen luisteren naar je lichaam zodat je het datgene kan geven wat het nodig heeft. Soon more!

4. Focus op de binnenkant, niet op de buitenkant
There is so much more.. Het draait echt niet alleen om de buitenkant. De buitenkant is slechts een heel klein deel van jou. Je binnenkant maakt een veel groter deel uit van wie jij eigenlijk bent. Jij als lieve, zorgzame, grappige, vrolijke vrouw. Dit is allemaal niet aan de buitenkant te zien terwijl dit veel meer zegt over hoe mooi jij bent als persoon dan jouw maatje S, M of L. Ik heb hier laatst ook een video over gemaakt op mijn YouTube kanaal. Heb je die al gezien? Leg alsjeblieft niet de nadruk op je gewicht of calorieën! Focus eerder naar hoe je lichaam voelt. Welke signalen geeft het af? Hoe reageert je lichaam op bepaalde voedingsstoffen? Je lichaam probeert continu met je te communiceren en deze informatie is veel belangrijker voor je gezondheid dan een getalletje op de weegschaal.

5. Laat je niet beïnvloeden door het dieetgedrag van anderen
Een familielid, je bestfriend of vriendlief is ‘aan de lijn’ en dit kan een behoorlijke negatieve invloed hebben op jouw eetgedrag en gevoelens. Mensen die een eetstoornis hebben (gehad) zijn vaak gevoelig voor het eet- en lijngedrag van anderen, bijvoorbeeld omdat het schuldgevoelens oproept. Laat het dieet van een ander geen trigger zijn voor jou: jij bent een eigen persoon. Een uniek en prachtig persoon! Wat een ander doet, is niet belangrijk. Jij eet wat voor jou gezond is en waar jij je fijn en gelukkig bij voelt.

6. Gezondheid is genieten
Vraag jezelf af wat je lekker vindt. Wat is jouw guilty pleasure? Hallo pannenkoeken met Nutella , Ben&Jerry’s en verrukkelijke pasta’s! Mag jij die dingen van jezelf eten of niet? Zo niet, waarom niet? Zo ja, hoe vaak, hoeveel en zijn er nog bepaalde voorwaarden aan verbonden? Probeer er achter te komen wat jouw relatie is met ‘lekker’ eten. Is dit een gezonde relatie? Als je elke dag een reep chocolade eet, is het na een tijdje misschien niet meer speciaal of lekker. Maar als je jezelf nooit een stukje chocolade gunt, mis je de heerlijkheid ervan. Ga op zoek naar een balans die past bij jouw verlangens, behoefte, gezondheid en lichaam. Een keer in de week jezelf verwennen met jouw ultieme guilty pleasures is namelijk helemaal oké!

7. Laat je emoties niet afhangen van eten
In een gezonde relatie met anderen worden gevoelens niet genegeerd toch? Je luistert naar de ander, probeert de ander te begrijpen en probeert samen tot een oplossing te komen als dat nodig is. Waarom zou je niet hetzelfde omgaan met je eigen gevoelens? Jouw eigen gevoelens mogen er namelijk ook zijn en verdienen het om naar geluisterd te worden! Ze hoeven niet weg gegeten of weg-gehongerd te worden. Probeer te luisteren naar je gevoelens: Wat voel je? Welke emoties ervaar je? Wat vertellen deze gevoelens en emoties jou? Hoe staan ze in verband tot jouw eetpatroon? Zo belangrijke vragen waar de meesten niet bij stilstaan.

8. Gezondheid is schoonheid
Jullie weten inmiddels hoe ik denk over het ‘perfecte’ plaatje waar we allemaal aan moeten voldoen. Ik vind het verschrikkelijk en super onrealistisch! Schoonheid wordt niet bepaald door een maat of door het succes dat je hebt op je werk. Schoonheid is een gezond en gelukkig lichaam waar jij je fijn in voelt. Dat is het allerbelangrijkste en als jij op die manier voor je lichaam zorgt, behaal je wat mij betreft de ultieme schoonheid.

Dus meiden, luister naar je lichaam! Laat je niet beïnvloeden door anderen. Het is een behoorlijke verandering, maar blijf je doelen voor ogen houden en waarom je eraan begonnen bent. Na een tijd zul je merken dat het veel beter gaat en het ook makkelijker wordt. In mijn boek In Love With Health wijd ik een heel hoofdstuk aan het o zo belangrijke zelf liefde. Onderwerpen als de social media, maatschappij en perfect willen zijn komen aan bod. Ik laat je ook zien hoe je op een verrukkelijke manier aan jouw doelen kan werken met ruim 80 Slimming Body proof recepten. Ook maak ik je bekend met mijn Slimming Body methode. Je staat er niet alleen voor! I’ve got your back!

_MG_6826lisa

Lisa van Cuijk

Your personal coach

Het is mijn doel om met In love with health mensen te inspireren en helpen met het behalen hun gewenste doelen en dromen! Wil je net als mij fitter worden en een positief gevoel hebben? Wil je wat kilo’s kwijt of gewoon wat strakker worden? Wil jij eindelijk weer zelfverzekerd en gelukkig zijn? Stop dan met al die nare diëten en shakes en verander ook jouw lifestyle.

5 Comments Respond to this article

Jolanda

Hallo Lisa,

Ook ik heb jou boek gekocht werkelijk geweldig Hoe jij mij geïnspireerd hebt.
Niet alleen een andere kijk op eten maar het gehele plaatje ik als mijzelf.
Jij laat mij zien wat betekent om mijzelf lief te hebben en van mijzelf te houden.
Het is nu veel gemakkelijker om mijn leefstijl te veranderen.

Liefs Jolanda

Els

Je bent echt ontzettend inspirerend!
Ik heb geen eetstoornis of gehad, maar echt gezond is mijn relatie met eten ook niet. Ik eet ontzettend graag chocolade, heb wel een maatje S maar ik kom zo ook nooit van mijn buik af. Ik heb ontzettend veel motivatie en ontzettend weinig discipline om er voor te gaan. Hopelijk lukt het me nu wel om een gezonde relatie met voeding te krijgen. Je boek In love with health heb ik zojuist aangeschaft!:)
Heel veel succes gewenst en ik blijf je zeker volgen. Je gaat echt een succesnummer worden Lisa! You go!!!

Lisa van Cuijk

Zo liefff Els!! Ik weet zeker dat je met In Love With Health heel ver gaat komen lieverd. Vertrouw in jezelf en weet dat je het helemaal waard bent!

Lisette

Jeetje Lisa .. Super bedankt voor dit artikel. Ik heb zelf ook 7 jaar een eetstoornis gehad , die nogal wisselde.. Ben er sinds kort ‘van af’ en heb me heel erg verdiept in de zelf liefde en dat het echt gaat om je binnenkant. Dit artikel is zooo herkenbaar. En emotioneel ook. Want heb het nog steeds best moeilijk want ik eet gezond maar nog te weinig maar kom wel aan. Maar voel me wel beter van binnen. Maar wil nu écht goed gaan eten. Dus heb je boek besteld. Je bent echt een inspiratiebron. Nooit gedacht dat ik dat tegen een foodblogger zou zeggen. Maar jij bent veel meer dan dat. Dank daarvoor! ?

Lisa van Cuijk

Ah wat ontzettend lief van je Lisette!! Ik word er even stil van.. Ik hoop dat mijn boek je gaat helpen om verdere stappen te maken lieverd. Ik weet zeker dat je het kan!

Write your response