In Love With Health

Een vegan leefstijl voor de dieren en het milieu

Zoals ik in mijn blog van vorige al aangaf was voor mij de voornaamste reden om deze maand vegan te leven het dierenleed en de schade die we aanbrengen aan het milieu. Ik heb daar kort al eens wat over geschreven in deze blog, maar ik wil daar nu graag wat dieper op ingaan. Ik denk dat veel mensen er namelijk niet bij stil staan, maar onze manier van leven heeft heel veel invloed op het milieu en de dieren. Uiteraard laat ik het aan jou om met deze informatie te doen wat je wilt, maar believe me het zal een eyeopener voor je zijn! De informatie heb ik trouwens uit de docu ‘Food Choices’. Nog niet gezien? Ik raad je aan om dat zeker te doen. Dat kan bijvoorbeeld hier, maar ook via Netflix.

Gevolgen voor onze mooie, prachtige aarde

We weten allemaal dat onze aarde langzaam aan het opwarmen is en dat dit gevolgen heeft. Er zijn veel verschillende factoren die hiertoe leiden, maar de veeteelt industrie heeft hierin het grootste aandeel. Deze industrie draagt namelijk voor 14,5% bij aan alle CO2 uitstoot. Dit is meer dan de wereldwijde transportsector bij elkaar. Dus alle auto’s, bussen, vliegtuigen, scooters etc. bij elkaar opgeteld stoten nog niet zoveel uit als de veeteelt industrie. Naast CO2 zijn er zijn ook nog twee andere gassen die bijdragen aan het broeikaseffect en dat zijn stikstofdioxide en methaangas. Veeteelt zorgt voor 53% van de uitstoot van stikstofdioxide en 44% van het methaangas. Dat zijn weer hoge percentages dus!

De voornaamste oorzaken van de klimaatverandering zijn vlees, vis en de productie van zuivel. Dit gaat dus over hele proces van vangen, voeden, huisvesten, produceren etc. van vlees, vis en zuivel. En weet je wat hieraan het gekke is. Dit vormt een van de voornaamste oorzaken, maar dit is ook een van de oorzaken die we het makkelijkste zelf kunnen veranderen. We kunnen namelijk niet zomaar ineens allemaal de fiets pakken in plaats van de auto. Goederen kunnen niet eens op een andere manier overzees vervoert worden dan met het vliegtuig of per boot. Dit zijn zaken die we niet zomaar kunnen veranderen. Ons voeding- en consumptiegedrag kunnen we wél veranderen. Dat kan zelfs van de een op de andere dag, zoals ik heb gedaan op 1 februari. Nou ben ik realistisch en weet ik dat van de een op de andere dag heel je leefstijl omgooien en alleen nog maar plantaardig eten niet voor iedereen mogelijk is, maar al zouden we onze leefstijl al een beetje aanpassen dan zou dat al een enorm verschil kunnen maken!

Dierenleed

Per calorie dat we eten aan zuivel, vlees, vis en ei is er ruim tien keer zoveel land, tien keer zoveel water en tien keer zoveel energie nodig dan wanneer je een plantaardige leefstijl hebt. Zo kunnen er maar liefst veertien veganisten eten van de hoeveelheid grond die in gebruik is voor een omnivoor menu. Je kan dus veel meer monden voeden met dezelfde grond als je veganistisch bent.

Ik denk dat het voor niemand meer als een verrassing komt als ik vertel dat er in de bio-industrie verschrikkelijke dingen gebeuren. Ook al houdt de industrie het liever voor ons verborgen omdat er ontzettend veel geld in omgaat, ergens ben ik wel blij dat we er meer over te weten komen. Dieren lijden zo ontzettend veel en dat is afschuwelijk om te zien en te beseffen, maar het geeft ons wel de kans om er iets aan te doen! Dieren leven in kleine ruimtes, ze wordt volgepropt met voeding zodat ze zo snel mogelijk groeien, ze krijgen antibiotica toegediend, ze worden op afschuwelijke wijze om het leven gebracht en zo kan ik nog wel even doorgaan. De dieren die wij op ons bord krijgen hebben een stressvol, pijnlijk en heel ongelukkig leven geleefd alleen maar omdat wij zo nodig vlees, vis, eieren en dergelijke willen eten. Dat is niet eerlijk toch? Nu denk je misschien dat biologisch eten de oplossing is. De omstandigheden zijn voor de dieren hierbij immers beter toch? Nou is dat deels wel waar, maar tegelijkertijd zorgt het voor een nog zwaardere belasting van het milieu omdat het een intensieve landbouw vereist. Er is soms bijna vier kilo voedsel nodig om één pond rundvlees te produceren. Bij gras gevoerde runderen is dat soms nog tien keer zoveel. Bij runderen die granen krijgen is dit soms wel tot 70 of 80 keer zoveel. Dus ondanks dat je denkt jouw steentje bij te dragen door te kiezen voor biologische producten kun je het probleem juist alleen maar verergeren.

En wat dacht je van vis. Ruim 90% van alle grote vissen in de oceaan is al verdwenen en 80% van de commerciële visserijen is overbevist of uitgeput. De vissersvloten jagen dus eigenlijk op de laatst overgebleven vissen. LAATST OVERGEBLEVEN! Kun je je dat voorstellen als je bedenkt dat de aarde grotendeels uit oceaan bestaat? Daarnaast moeten de vloten ook steeds verder van het land vissen en steeds dieper de zee in om vis te vangen. En niet alleen de eigenlijke vis is hiervan de dupe. Er is namelijk ook sprake van bijvangst. Dit bestaat uit al het andere leven in de oceaan dat tegelijkertijd wordt gedood in de poging om de eigenlijke vis te vangen. Als we op deze manier doorgaan wordt er verwacht dat er in 2048 geen enkele vis meer rondzwemt in onze oceanen die wij nu als commerciële vis beschouwen. Dat is bijna niet voor te stellen toch?

Zeg eens eerlijk, waar baseer jij de keuze voor je eten op? De meeste zullen hierbij kijken naar wat onze smaakpapillen bevredigt en het speelt ook een grote rol dat alles bijna altijd beschikbaar is. We hoeven er maar voor naar de supermarkt te rijden in onze auto en we keren daarna weer naar huis met een stukje mals vlees, een mager kippetje of een verse zalmmoot. Het is tijd om verder te kijken dan onszelf en de aandacht te verschuiven naar hoe onze keuzes het leven van de dieren om ons heen beïnvloeden. De dieren waar we deze prachtige aarde mee delen. Dieren met intelligentie, gevoel en liefde. Dieren die de dood in de ogen kijken en bang, verdrietig en boos zijn. We zijn ons waarschijnlijk niet eens bewust van de keuze die we dagelijks maken om dierlijke producten te eten omdat we niet anders weten. We zijn opgegroeid met het eten van dierlijke producten, maar dat maakt het nog niet correct toch? Wie zegt dat dat nu nog steeds nodig is?

Uiteraard wordt er ontzettend veel geld verdiend aan de bio-industrie en dat maakt het ook zo lastig. Zolang er bedrijven rijk worden van onze manier van leven zal er weinig veranderen. Maar het betekent niet dat wij dan ook maar onze ogen moeten sluiten vind ik. En daarom heb ik de keuze gemaakt om vegan te leven. Ik wil niet meer bijdragen aan al het leed dat wij veroorzaken en hoe we onze mooie aarde kapotmaken. Uiteindelijk is het je eigen keuze en dat is helemaal prima, maar sluit alsjeblieft niet je ogen voor wat er onder je neus gebeurt. Dat zou namelijk niet eerlijk zijn! Niet tegenover jezelf en al zeker niet tegenover de dieren en onze prachtige aarde!

Tot slot wil ik afsluiten met een ontzettend mooie uitspraak van een van de experts uit de documentaire. ‘‘Het is zo belangrijk om voor onszelf te zorgen in het belang van onze gezondheid, maar het doet er niet toe hoe gezond we zijn als onze aarde niet gezond is’’.  So true!!

Happy New You opdracht

Ik hoop dat je vorige week de docu hebt gekeken en dat dit je ogen heeft geopend. Ik wil je deze week uitdagen om twee dagen geheel vegetarisch te eten en een dag veganistisch. Merk je verschil? Hoe voel je je na deze dagen? Laat je niet afschrikken door de dingen die je niet meer mag eten, maar probeer je juist te focussen op alles wat je nog wél mag eten! Er blijven namelijk nog steeds heel veel ontzettend lekkere dingen over. Heel veel succes deze week toppers!

Give away

Deze week maak je kans op grote zak In Love With Protein van 450 gram! De smaak mag je zelf kiezen. Dit is dus het ideale moment om kennis te maken met mijn proteïne of om je voorraad aan te vullen mocht je net als ik al helemaal in love zijn. Wat je hiervoor moet doen: deel jouw favoriete vegan recept! Ik hoop natuurlijk dat je deze zelf hebt gemaakt deze week, maar het mag ook een recept zijn welke je graag zou willen proberen. Vergeet niet om mij te taggen @inlovewithhealth en de hashtags #happynewyouchallenge en #favoveganrecept te gebruiken.

Lisa van Cuijk

Your personal coach

Het is mijn doel om met In love with health mensen te inspireren en helpen met het behalen hun gewenste doelen en dromen! Wil je net als mij fitter worden en een positief gevoel hebben? Wil je wat kilo’s kwijt of gewoon wat strakker worden? Wil jij eindelijk weer zelfverzekerd en gelukkig zijn? Stop dan met al die nare diëten en shakes en verander ook jouw lifestyle.

4 Comments Respond to this article

Denise

Hoi Lisa,

Ik snap je verhaal deels. Ik kom zelf van een boerderij (koeien) en werk in deze sector. Tuurlijk is het milieu en de aarde belangrijk.. Maar men moet ook realiseren dat de wereld niet zonder boeren kan. Zonder boeren is er geen voedsel.
Hoe kom je aan groente zonder mest?
Laatst zei een melkveehouder waar ik onderweg kwam heel terecht:
“Het mag wel weer een maand of iets langer oorlog zijn”. Dan zijn de supermarkten leeg en wordt de boer weer erkend. Helemaal mee eens! We zijn in Nederland het nut van de boer een beetje verloren. De meeste boeren doen hun werk met liefde en passie. Nu er die stoppersregeling in is gegaan en boeren gaan stoppen, of boeren moeten minder vee aan gaan houden is triest. Het gaat elke melkveehouder aan het hart dat gezonde dieren weg gaan en moeten.
Als de prijzen omhoog gaan van melk, eieren en graan is het voor de boer een stuk makkelijker om het rond te zetten. Boeren werken niet van 9 tot 5 maar van 5 tot 9. En dat, terwijl ze veelste weinig verdienen. Het geld wat er niet is kan ook niet worden uitgegeven dus is het roeien met de riemen die je hebt.

Ik snap dat mensen Vegan worden om de wereld te verbeteren. Maar ik denk niet dat het gaat helpen zolang de boer te weinig geld verdiend.

Roxan

Hi Lisa,

Same here! Niet in één keer zo rigoreus als jij hierboven beschrijft, wel al vlees, vis en voor een groot deel zuivel-vrij. Langzaam wennen aan deze lifestyle vinden vriend en ik fijn. We merken dat we eigenlijk steeds minder behoefte hebben aan dierlijke producten. We maken inmiddels al vanzelfsprekend de plantaardige keuzes. Eieren en de overheerlijke opgeklopte melk in de cappuccino is wel een lastig puntje…. en kaas…. vooralsnog houden we die er met mate nog in.

Ondanks dat we nu veel meer rauw en vers eten merk ik dat we toch stiekem veel koolhydraten eten. Heb je tips en tricks? Komen er nog nieuw recepten online die ook in een vegan-eetpatroon passen? Wij kijken er naar uit!

Ohh en Laura, wij slikken inderdaad vitaminen B12 bij. Ook vitaminen D overigens

Liefs, Roxan

Laura Abels

Hoi Lisa, las net je stuk over vegen leefstijl maar ik vraag me dan af hoe je dan vitamine b12 gaat aanvullen want dat lukt waarschijnlijk alleen in de vorm van supplementen!?

Groetjes Laura

Lisa van Cuijk

Ik suppleer op dit moment vitamine B12 inderdaad :-).

Write your response