In Love With Health

Hoe ga je om met cravings?

We kennen allemaal wel dat verlangen naar bepaald eten. Een koekje, ijsje, chips of vette hap. Het is heel normaal dat we dit hebben, zeker omdat tegenwoordig al het eten zo voor handen is. We hoeven er weinig moeite voor te doen om het te krijgen en dat kan behoorlijk in je nadeel werken als je een gezonde leefstijl nastreeft. Bummer! Dit neemt trouwens niet weg dat je af en toe best mag toegeven aan een craving, want het is ook belangrijk dat je jezelf zo nu en dan verwend met wat lekkers! Ik gun mezelf ook zo’n momentje eens per week. Hallo Ben&Jerry’s, pannenkoek met Nutella en pizza!

Je lichaam en geest communiceren de hele dag door met elkaar. Dit kan zijn door iets in je omgeving, maar ook omdat je lichaam ergens behoefte aan heeft bijvoorbeeld vanwege een tekort.  Er ontstaat dan een craving. Zoals ik al zei kun je hier best een keertje aan toegeven, maar als dit dagelijks voorkomt is het beter om te achterhalen waar deze craving vandaan komt zodat je naar gezonde alternatieven op zoek kan gaan of je lichaam datgene kan geven waardoor er geen cravings meer ontstaan. Ik kan het niet genoeg benadrukken dat het zo belangrijk is om te luisteren naar je lichaam, want alleen dan kun je het precies geven wat het nodig heeft om gezond en sterk te zijn. Maar hoe doe je dat nou precies? Er zijn verschillende redenen waarom je op een bepaald moment van de dag zin krijgt in een bepaalde snack. Het is dus belangrijk om de betekenis van deze craving te achterhalen. Ik zal je uitleggen wat jouw lichaam jou wil vertellen met elke craving zodat je er voortaan beter mee om kan gaan. A happy body is a balanced body!

Ochtend cravings

Stel je bent op je werk aangekomen en goed en wel aan het werk. Rond 10.00u begin je trek te krijgen. Het liefst zou je jouw favo bagel of een donut willen eten. Als je zin hebt in een koolhydraatrijke snack in de ochtend is de kans groot dat je tijdens je ontbijt te weinig proteïne hebt binnen gekregen. Proteïne zorgt namelijk voor een langdurig vol gevoel en het geeft je energie voor de rest van de ochtend. Zorg er dus voor dat je een eiwitrijk ontbijt eet zodat je die koolhydraatrijke snacks links kan laten liggen. Drink bijvoorbeeld een smoothie met kwark er doorheen of bak een groente omelet.

After lunch cravings

Voor velen is het gebruikelijk om na de lunch een kopje koffie te drinken. Je lichaam heeft hier niet direct behoefte aan maar op het moment dat jij jouw collega’s een lekkere cappuccino ziet drinken, krijg je er ook zin in. Eén kopje koffie is natuurlijk nog geen misdaad, maar als je er melk en suiker aan toevoegt en er ’s ochtends ook al 3 op hebt om de ochtend door te komen, dan is dat niet bepaald goed voor je natuurlijk. Zonder dat je het door hebt kun je met een paar cappuccino’s of koffie met melk en suiker behoorlijk wat calorieën weg werken. Bovendien is teveel cafeïne is niet goed voor je! Rooibos thee of verse kruiden thee is een betere keuze op dit moment van de dag, maar je kan ook een kleine wandeling buiten maken. Believe me meiden, dit zal je de energie geven die je nodig hebt de rest van de dag middag.

Pre- en after diner cravings

Veel mensen hebben de gewoonte om op het moment dat zij thuis komen van werk of school iets te gaan eten. Vaak is dit een koekje of snoepje die je pakt als gewoonte of als moment van rust na een stressvolle werk- of schooldag. Probeer in dit laatste geval het koekje of snoepje eens te laten liggen en in plaats daarvan 5 minuten te mediteren om tot rust te komen. Ben je nog niet bekend met mediteren? Ik ben er een enorme voorstander van en schreef er daarom laatst een blog over. It’s worth a shot girls! Je zult zien dat na een ontspannen meditatie sessie de behoefte aan suiker zal afnemen doordat de stress afneemt. Jij blij, je lichaam blij!

Heb jij na het avondeten ook vaak zin in iets zoets? Meestal is dit niks meer dan een aangeleerde (slechte) gewoonte. Vroeger kreeg je misschien van je moeder na het avondeten een toetje. Een manier om van deze gewoonte af te komen is door een lekkere kop thee te nemen met eventueel wat honing. Zo krijg je toch wat zoets binnen. Bij mij werkt het altijd. En misschien een wat gekke tip: n het eten direct je tanden te poetsen. Niemand wil na de frisse smaak van het tandenpoetsen nog iets eten toch? Ik zelf doe het niet maar ik ken er genoeg waarbij het op een fijne manier werkt!

Zoals je ziet is er voor veel cravings een verklaarbare reden. Probeer deze vanaf nu eens te achterhalen en te ontdekken waarom je zin hebt in een snack. Vaak zal bewust stil staan bij de craving al veel verschil maken. Gedachteloos eten en snacken is namelijk het slechtste wat je kan doen. Je eet vele calorieën zonder dat je er erg in hebt en je geniet ook nog eens een stuk minder van je eten. Zonde toch? Eten kan zo verrukkelijk zijn, dus waarom zou je er niet met je volledige aandacht van genieten? Het is dus zeker mogelijk om van je cravings af te komen ladies, yes! En daar kan ik je bij helpen! Door je lichaam te voeden met de juiste gezonde voeding, voldoende beweging en ontspanning zal het in balans komen waardoor de cravings verdwijnen! Sinds ik volgens mijn Slimming Body methode keer heb ik geen cravings meer en is mijn lichaam volledig in balans! In mijn Slimming Body Guide staat onder andere een 12 weken voedings- en workout plan, vele tips & tricks en nog veel meer! Laten we samen voor een happy & balanced.

stweek2

Lisa van Cuijk

Your personal coach

Het is mijn doel om met In love with health mensen te inspireren en helpen met het behalen hun gewenste doelen en dromen! Wil je net als mij fitter worden en een positief gevoel hebben? Wil je wat kilo’s kwijt of gewoon wat strakker worden? Wil jij eindelijk weer zelfverzekerd en gelukkig zijn? Stop dan met al die nare diëten en shakes en verander ook jouw lifestyle.

1 Comments Respond to this article

Naomi

Ik lees zeker goede tips, maar gelijk na je eten je tandenpoetsen is echt slecht. Je tast het glazuur dan namelijk aan.

Write your response