In Love With Health

Mediteren voor beginners

Zoals jullie weten ben ik een voorstander  van mediteren, maar dat is niet altijd zo geweest. Tot een paar jaar geleden wist ik er nog niks vanaf en had ik er zelfs nooit over nagedacht om te mediteren. 1,5 jaar geleden tijdens mijn vakantie begon ik het elke ochtend en middag te mediteren voor 15 minuutjes. Natuurlijk is het lastig in het begin, maar na een weekje heb ik zo mooie inzichten gekregen en verlichtingen ervaren dat ik weet dat mediteren iets magisch is. Het is zoveel meer dan een stress beperking of tot antwoorden komen. Het klinkt zweverig, maar het is de waarheid. Ik geloofde er ook nooit in tot ik het tegendeel mocht ervaren. Tegenwoordig probeer ik iedere dag een half uurtje me-time in te plannen in de vorm van meditatie (en nee dat lukt heus niet altijd hoor maar dat geeft niet). Ondanks ik aanraad om ’s ochtends te mediteren doe ik het graag voor het slapen gaan. Ik ben ’s avonds namelijk nog zo druk met allemaal ideeën in mijn hoofd en als ik dan ga mediteren kom ik weer tot rust en kan ik lekkerder in slaap komen. Hoe dan ook, ik probeer mediteren altijd een part of my daily routine te maken!

Mediteren hoeft overigens geen half uur te duren hoor! 5 minuutjes kan al voldoende zijn om even helemaal zen te worden en de voordelen ervan mee te pakken. Druk jij altijd standaard op de snoozeknop ’s ochtends? Neem morgenochtend die 5 minuten eens de tijd om te mediteren in plaats van je nog even om te draaien. Het kan je zoveel rust geven om je dag op deze manier te beginnen en het heeft ook gezondheidsvoordelen: de concentratie van het stresshormoon (cortisol) verlaagt, je bloeddruk verlaagt en je lichaam kalmeert en herstelt. Let wel op dat je dit zittend doet want als je liggend gaat mediteren of zelfs met een leuning val je meteen weer in slaap haha.

Voor de meiden die geen idee hebben wat mediteren nou precies is, zal ik het even kort uitleggen. Mediteren is een manier om tot jezelf te komen, helemaal in het moment te zijn en je op niks anders te focussen dan ‘gewoon zijn’. Precies zoals het hoort en wat het leven inhoud. Ik kan me voorstellen dat dit vrij zweverig klinkt, maar dat valt reuze mee! Je kan mediteren op veel verschillende manieren doen en vandaag geef ik jouw een aantal makkelijke tips zodat jij vandaag nog kan beginnen.

Tip 1 Zoek een geschikte plek

De juiste plek om even helemaal tot rust te komen en in contact te komen met jezelf is heel persoonlijk. Het belangrijkste is dat je een omgeving creëert waarin jij je prettig en ontspannen voelt. Je kan bijvoorbeeld op de rand van het bed gaat zitten, in de woonkamer op de bank, op een yogamatje op de grond of in het park bij jou om de hoek. You name it. Je kan ervoor kiezen om een volledig stille ruimte op te zoeken of je speelt juist muziek af of luistert naar de fluitende vogels. Op YouTube vind je heel veel meditatie muziek. Dit laatste doe ik altijd! Heerlijk vind ik dat!

Tip 2 Zet een alarm

Als er iets niet ontspannen is, dan is het wel de klok in de gaten moeten houden of continu denken ‘hoelang zou ik al bezig zijn?’. Het is daarom verstandig om een alarm te zetten zodat je je volledig op jezelf kan focussen in plaats van op de tijd. Ik zet altijd een zacht alarm zodat ik weet wanneer er een half uur voorbij is. Heb ik dan nog de behoefte om langer te mediteren, dan doe ik dat! Maar meestal heb ik hier wel genoeg aan. Begin met 5 minuten en bouw dit langzaam op. Het is uiteindelijk helemaal afhankelijk van jezelf hoelang jouw meditatiesessie duurt.

Tip 3 Zoek een focuspunt

Tijdens mediteren gaat het erom dat je in het hier en nu bent en dat je loskomt van de gedachten die je dagelijks bezighouden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Ikzelf vind het altijd prettig om me te concentreren op mijn ademhaling omdat mij dit het meeste rust geeft. Ik adem via mijn mond heel bewust in en voel hoe mijn borst zich vult met frisse, verse lucht. Vervolgens houd ik dit 2 seconden vast en adem dan weer rustig uit via mijn mond. Ik voel bewust hoe mijn borst weer omlaag komt en het lucht uit mijn longen wordt geperst. Dat het focussen op mijn ademhaling voor mij prettig is wil niet zeggen dat jij dit ook fijn vindt dus daarom geef ik je nog 2 andere manieren: tellen en visualisatie. Als je je gaat focussen op tellen tijdens je meditatie begin je bij 100 en tel je rustig terug. Begin elke keer opnieuw als je de tel kwijtraakt. Probeer niet gefrustreerd te raken als dit gebeurt, maar geef jezelf de kans opnieuw te beginnen. Dan visualisatie. Bij visualisatie zijn je ogen gesloten en concentreer je je op een specifiek beeld. Dit kan een gezicht zijn, een plaats, een kleur of een product. Het eerste half jaar vond ik het zelf erg fijn en makkelijk om op muziek te focussen. Anders wordt het vaak saai waardoor je wordt afgeleid. Later ga je het juist heerlijk vinden om helemaal in rust te zitten.

En een extra tip: geef jezelf de tijd! Bij mij gingen mijn eerste meditatiesessies ook niet vlekkeloos. Het is belangrijk dat je niet boos of frustreert raakt wanneer je gedachten afdwalen of wanneer je het geen 5 minuten volhoudt. Believe me, 5 minuten is het begin behoorlijk lang! Ben lief voor jezelf en straf jezelf niet af. Accepteer dat het zo gaat en probeer jezelf weer naar het nu te halen. Elke keer als je merkt dat je weer in je mind zit (wat om de paar seconden kan zijn) haal je jezelf weer terug naar het focuspunt wat je had. Je ademhaling of bijvoorbeeld de muziek. Hoe vaker je dit doet, hoe langer het duurt voordat je weer in je mind zit en uiteindelijk kun je zelfs in een heerlijke trance raken. Lukt dit allemaal niet? Stop dan gewoon en probeer het de volgende dag nog een keer.

Sinds ik meditatie heb ontdekt ben ik echt een stuk rustiger en leer ik mezelf steeds wat beter kennen. Ik kan daarom iedereen aanraden om het een weekje (of langer) de kans te geven en te proberen. We leven tegenwoordig in zo’n gehaaste samenleving waarin alles moet moet en moet. Mediteren is de perfecte manier om even te onthaasten en te ont-stressen en even helemaal in contact te komen met jezelf en het prachtige leven. Try it to believe it girls!

lisamindfull2lisast

lisamindfulllisast

Lisa van Cuijk

Your personal coach

Het is mijn doel om met In love with health mensen te inspireren en helpen met het behalen hun gewenste doelen en dromen! Wil je net als mij fitter worden en een positief gevoel hebben? Wil je wat kilo’s kwijt of gewoon wat strakker worden? Wil jij eindelijk weer zelfverzekerd en gelukkig zijn? Stop dan met al die nare diëten en shakes en verander ook jouw lifestyle.

0 Comments Respond to this article

Write your response