In Love With Health

Hoe onzekerheden jouw leven beïnvloeden

Iedereen heeft er mee te maken: onzekerheden over zichzelf. Sommige hebben er dagelijks last van, anderen iets minder. Ook ik ervaar nog steeds onzekerheden, maar ik kan daar tegenwoordig goed mee omgaan en gelukkig al snel inzien dat het maar gedachtes zijn die opkomen in mijn mind en dus geen waarheden zijn. Het pijnlijke gevoel verdwijnt dan meteen die ik ervaar bij mijn onzekerheden. Klinkt dit nog ongeloofwaardig voor jou? Geloof me dit is de enige oplossing voor het verminderen en overkomen van je onzekerheid.

Natuurlijk is het hebben van onzekerheden voor een deel menselijk want we zijn opgegroeid in een maatschappij waar we altijd de beste, knapste, slimste, rijkste en leukste moeten zijn. Je vergelijkt je met de buitenwereld en met dit beeld van het perfecte plaatje. Voldoe je niet aan dit beeld in jouw hoofd met ”hoe jij moet en hoort te zijn” dan komen pijnlijken gedachtes de kop op steken. Je wijst jezelf namelijk af want je bent inderdaad minder mooi en minder leuk dan die andere dame. Je vindt jezelf slechter en dan komen de pijnlijke en kwetsende gevoelens want niemand wil afgewezen worden en zich minder voelen dan iemand anders dus is het een natuurlijke reactie en erg logisch dat je dit doet.

Als je dit zo leest. Wie heeft ooit besloten dat je inderdaad minder bent dan die dame? Wie heeft besloten dat je niet voldoet aan het beeld dat jij in jouw hoofd hebt met hoe het hoort te zijn? Inderdaad: jij. Jouw mind heeft een beeld geschetst (oke door behulp van onze maatschappij waardoor het erg hardnekkig is omdat je er dagelijks door wordt geconfronteerd) en besloten dit als waarheid te zien. Als iemand je verteld dat het niet klopt en je wel prachtig bent wuif je die reactie snel weg want daar klopt helemaal niks van. Die persoon liegt! Maar ik denk dat je nu als buitenstaander ook wel kan zien dat dit natuurlijk geen waarheid is. De gedachtes waarvan jij gelooft dat het waarheden zijn, is niks meer dan een verzonnen illusie door jou. Het is niks meer en niks minder dan een beeld waarin jij geloofd. Maar het mooie is. Aangezien jij dit jezelf allemaal aan doet en niet de buitenwereld, kan jij het ook zelf oplossen. Nog beter gezegd: jij bent zelfs de enige die deze cyclus kan oplossen!

Voor deze pijnlijke gevoelens gaan er nog wat dingen aan vooraf wat jou kans zal zijn om er eerder uit te stappen voordat het jou in zijn macht heeft. Pijnlijke gevoelens komen namelijk niet zomaar! Voordat jij deze pijnlijke gevoelens kreeg was er eerst een situatie. Misschien zag je een foto van jezelf waar je niet zo blij mee was, misschien was je jezelf weer oneindig aan het vergelijken met anderen, misschien keek je naar een reclame of bladerde je door een magazine of je instagram tijdlijn. Na de situatie volgt een vergelijking en/of negatieve gedachte. Je zag bijvoorbeeld iemand lopen of ontmoette iemand waarmee je jezelf vergeleek. Jij vindt dat die persoon slanker is, een mooiere bos haar heeft, liever, knapper of een leuker sociaal leven heeft en ga zo maar door. Allemaal dingen die jij je in je hoofd haalt waardoor je jezelf steeds minder gaat vinden dan de ander waarmee jij je zojuist hebt vergeleken. Door deze gedachten voel je je gekwetst en afgewezen. Het gevoel dat je minder bent dan die gene is pijnlijk!

Nog een voorbeeld waarin je je misschien herkent. Als je in de spiegel kijkt voel je dan afkeer? Probeer je jouw lichaam te verstoppen onder kleding en bij het idee dat je in een bikini ergens moet verschijnen krijg je het dan spontaan benauwd? Op dit soort momenten vergelijk je jezelf met het perfecte plaatje dat je hebt gecreëerd in je hoofd. Het komt door het beeld dat je hebt gemaakt met hoe het hoort te zijn en als je daar niet aan voldoet ben je dus lelijk. Vind je het niet gek dat het zo gaat? Toen ik dit door begon te krijgen stond ik even met mijn mond vol tanden. Ik moest echt even bijkomen, maar er sprankelde ook wel wat vreugde in me. Ik zag dat er een einden kon komen aan de strijd en dat ik deze afwijzing niet met opzet deed. Het was automatisme.

Aan dit soort situaties kan je helaas niks veranderen! (of je moet op een opbewoond eiland gaan wonen waar je nooit met anderen te maken hebt en geen maatschappij om je heen hebt die je continu verteld dat je beter en meer moet doen). Maar aan je gedachten kan je wel degelijk wat veranderen. Ik zie zelf het pijnlijke gevoel na een vergelijking of gedachte als een kostbaar iets! Want hierdoor weet ik dat ik weer bezig ben. Het dient eigenlijk als een soort waarschuwing. Ik voel dus de pijn (het gekwetste gevoel) en roep mezelf tot halt en haal mezelf weer terug naar het nu. Ik was op dat moment namelijk weer gegrepen door mijn mind. Ik vraag mezelf: ‘Lisa waarom voel je dit pijnlijke gevoel?’ Oh ja… ik heb me weer vergeleken en negatieve gedachten binnen gelaten door deze situatie. Wanneer ik dit door heb, voel ik me meteen fijn en zie ik in dat het geen waarheid is.

Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, want je moet heel bewust gaan leven en continue alert zijn! Maar geloof me als je dit een aantal keer hebt gedaan wordt het minder, komt het minder vaak voor en zijn de gevoelens minder heftig. Zoals jullie weten heb ik meer cellulites dan ooit tevoren, maar ben ik er gelukkiger mee dan ooit! Puur omdat ik inzie dat de gedachten dat het ”lelijk” is een zelf verzonnen concept is door mij en de maatschappij. Het is geen waarheid en het zal ook nooit een waarheid worden want het is maar een mening.

Beauty comes in all different shapes and sizes! Health is all that matters.

Ik geloof er heilig in dat werkelijk elke vrouw van zichzelf kan gaan houden. Inclusief alle imperfecties! Je bent namelijk al vanaf je geboorte helemaal goed! Je hebt dit prachtige lichaam gekregen omdat het bij jou hoort. Koester het daarom ook! Het laat je leven, is dat zelf niet al een wonder opzich wat alle mogelijke liefde verdiend? De kunst is dus door te hebben wat je aan het doen bent. Inzien dat er na een situatie, gedachten en vergelijkingen komen en hierna de pijnlijke gevoelens. Het is eigenlijk heel simpel en logisch maar doordat we dit al jaren, of zelfs sinds we onszelf kunnen herinneren doen, het erg moeilijk is om hier uit te stappen. Maar er is hoop! Als het mij is gelukt (en ik behoorde wel tot de ergste doemdenkers) lukt het jou ook! Trust me!

Neem dus alsjeblieft geen genoegen met deze pijnlijke gevoelens en zelf haat! Je bent het niet waard om zo over jezelf te denken en zo naar jezelf te kijken. Het is zo belangrijk dat je dat beseft. Onderneem actie! Ik weet als geen ander hoe moeilijk het is om een slecht zelfbeeld aan te pakken en hoeveel werk en energie het kost, maar geloof me het is het helemaal waard! En het hoeft ook niet allemaal in één keer. Take it one step at a time. Elke vooruitgang is er één en daarvoor mag je trots zijn op jezelf.

Zou je graag een stapje verder willen gaan met de liefde voor jezelf aanpakken? Dan is mijn nieuwe boek In Love With health zeker een aanrader! Daarin vertel ik je uitgebreid mijn verhaal (mijn strijd en reis naar zelf liefde) en neem ik je aan de hand mee in jouw weg naar ultieme zelfliefde en een healthy lifestyle. Het is namelijk voor iedereen mogelijk om dit te ervaren. Vertrouw op mij!

Bekijk hier In Love With Health.

_MG_8693

Lisa van Cuijk

Your personal coach

Het is mijn doel om met In love with health mensen te inspireren en helpen met het behalen hun gewenste doelen en dromen! Wil je net als mij fitter worden en een positief gevoel hebben? Wil je wat kilo’s kwijt of gewoon wat strakker worden? Wil jij eindelijk weer zelfverzekerd en gelukkig zijn? Stop dan met al die nare diëten en shakes en verander ook jouw lifestyle.

2 Comments Respond to this article

Naomi

Voor mij is dit heel belangrijk om telkens weer te realiseren. Ik ben goed genoeg zoals ik ben, mijn lichaam/mijn lijf is goed genoeg zoals het is. Het geeft mij de mogelijkheid om te leven!

Trouwens 1 dingetje, jij gelooft is met een t :)

Lisa van Cuijk

En zo is dat Naomi! Je bent helemaal goed zoals je bent!

Write your response