In Love With Health

Succes verhaal van Jet

Ik ben altijd een meisje geweest dat niet bij de meest dunne meisjes hoorde, maar was ook absoluut niet dik, ik denk dat ik ‘normaal’ was, hoewel gewicht altijd voor mij een issue is geweest.

Op mijn 16e begon ik van de één op de andere dag veel aan te komen en met veel, bedoel ik véél. Ik veranderde van een meisje dat altijd actief was, een druk sociaal leven had (ja, toen al) en altijd leuke dingen wilde doen, naar een meisje dat het liefst de hele dag op bed of op de bank lag, soms 15 uur per dag sliep en mijn sociaal leven volledig af moest kappen. Achteraf (lees: 1,5 jaar later) kwamen mijn doctoren erachter: ik ben gezegend (not) met de ziekte van Hashimoto, een traag werkende schildklier. Van december 2008 tot ongeveer juni 2009 (kortom een half jaar) ben ik van 65 kilo naar ruim 110 kilo geschoten. Wat was dit verschrikkelijk. In eerste instantie kon er niet gevonden worden wat er met mij mankeerde en ik kreeg overal het bericht mee ‘ieder pondje gaat door het mondje hé dame’. Hoe hard ik ook probeerde, ik was letterlijk uitgeput. Uiteindelijk heb ik een jaar niet naar school gekund, maar bleef toch bezig om alle kilo’s eraf te krijgen, een hopeloze opgave zonder medicijnen, bleek achteraf. Ik begreep niet hoe ik zoveel kon aankomen in een half jaar tijd, omdat ik niet meer at dan normaal. Alleen de berichten van de mensen om mij heen, lieten mij geloven dat ik dit zelf allemaal veroorzaakt had. Ik verkeerde in een tweestrijd tussen mijn eigen lichaam en de mensen om mij heen, zonder daar ook maar iets van te begrijpen. Nu ben ik niet iemand die ervan houdt om volledig mijn traag werkende schildklier de schuld te geven van al mijn overgewicht. Ik moet bekennen dat ik hier zelf ook een aandeel in heb gehad: al at ik hele dagen sla of at ik hele dagen patat, aankomen deed ik toch wel. Hierdoor raakte ik in een neerwaartse spiraal en was gezond eten, wat altijd zo belangrijk voor mij is geweest, ineens niet meer zo belangrijk.

Na 1,5 jaar waren de doctoren achter mijn probleem en zijn zij mij met medicijnen gaan instellen. Tot op de dag van vandaag ondervind ik last van mijn schildklier, maar ik heb ermee leren leven en ik kan eindelijk zeggen dat het goed gaat. Nadat ik in 2013 ben geopereerd aan drie hernia’s, ging de knop voor mij om. Ik was ingesteld op het leven met medicijnen en ik moest en zou weer een gezond gewicht bereiken. Dit is mij gelukt, vanaf 2013 ben ik elke week ongeveer één kilo afgevallen en in een jaar tijd zat ik weer op ongeveer 75 kilo. Mijn leven is volledig veranderd vanaf die tijd, ik vond het heerlijk. Helaas raakte ik te veel gefocust op mijn afvallen en at ik gedurende de dag (als het kon) één cracker en af en toe avondeten. Door alle problemen, stempels die ik gaandeweg heb meegekregen, operaties en het plotselinge overlijden van mijn vader (to top it off), heb ik een eetstoornis ontwikkeld.

Alles leek op de rit, mijn nieuwe gewicht gaf mij een nieuw leven, maar hield mij ook in de greep. Hoe kon iedereen mij zo mooi vinden, maar zag ik in de spiegel nog steeds die dame van 120 kilo? Ik zag er niet uit als een meisje met een eetstoornis, ik had immers geen ondergewicht. Wéér iets wat mijn omgeving niet leek te snappen: ‘Jij kunt toch gewoon eten?! Voorheen kon je dat ook wel, toen woog je zoveel!’ Zucht…. Na een behandeling van een jaar tegen mijn eetstoornis, kan ik zeggen dat ik inmiddels weet hoe ik met mijn eetstoornis om moet gaan en hoe ik moet reageren als ik weer het befaamde stemmetje in mijn hoofd hoor. Ik kan niet zeggen dat ik tevreden ben met mijn gewicht, dat ben ik nooit. Maar ik kom wel een eind in de richting en begin mij steeds meer te waarderen wie ik ben en wat ik doe. In de tijd dat ik mijn eetstoornis ontwikkelde, heb ik ook mijn lieve vriendje leren kennen. Hij is direct met mij in het diepe gegooid – een leuke meid, maar wel met een verhaal. Hij is de enige persoon geweest tegen wie ik volledig heb kunnen aan boksen in de strijd tegen mijn eetstoornis. Hij waardeert me hoe ik ben, daar ben ik inmiddels achter, maar het zegt zoveel over hem dat hij al die jaren bij mij is gebleven, ondanks het feit dat ik met vlagen een vreselijk mens ben geweest, onbegrijpelijk en onuitstaanbaar alleen door die vreselijke ziekte. Hij is geweldig, ik gun alle meiden een vriendje zoals de mijne en vooral in de strijd tegen de kilo’s. Natuurlijk kom je alleen al een eind, maar een wederhelft die jou mooi vindt zoals je bent en volledig achter je staat in goede en kwade tijden; ik noem het een geschenk J. Ik ben hem daar nog steeds elke dag dankbaar voor. Wij hebben elkaar tijdens mijn donkerste dagen leren kennen, maar hij heeft nooit opgegeven. Nooit. Ik vind hem prachtig.

En nu weer terug van de ode aan mijn vriendje, naar mijn verhaal, haha. Helaas ben ik gaandeweg ook weer kilo’s aangekomen en woog ik onlangs op een dag weer 80 kilo, vreselijk.. maar wat wil je als je na een jaar leven op één cracker, weer teruggaat naar ‘verplicht, fatsoenlijk eten’. Ik vond het vreselijk, maar de mensen om mij heen vonden het mooi mij te zien opkrabbelen. Een strijd die ik denk ik voor altijd zal moeten voeren.

Om mijn laatste 10 kilo eraf te knallen (ik wil op 65 kg uitkomen, maximaal 70, bij een lengte van 1.73), ben ik via één van mijn beste vriendinnetjes terechtgekomen bij jouw methode. Dit sprak mij aan: fit worden! Niet extreem diëten, maar rustig en met lekkere recepten de laatste kilo’s eraf knallen. Inmiddels ben ik ruim twee maanden aan de gang met jouw methode en zit ik op 73 kilo. IK BEN TROTS! Ik voel mezelf heerlijk en ben amper in de greep van mijn eetstoornis. Ooit komt hopelijk de dag dat ik minder gefocust ben op dat getalletje op de weegschaal, maar voor nu voel ik me goed en daar ben ik ontzettend blij mee.

Lieve Lisa, jij hebt mij de laatste handvatten gegeven om mijzelf naar een hoger leven te tillen. Ik wil je daar heel erg voor bedanken, dat mag ook wel eens gezegd worden J. Jij bent een topper! De laatste foto, hoe ik er nu uit zie, heb ik ook aan jou te danken. Inmiddels bijna 10 kilo kwijt door jouw methode en ik voel mij heerlijk. Die laatste 10 kilo gaat mij lukken, dankzij jou. Ik weet het zeker!

Lisa van Cuijk

Your personal coach

Het is mijn doel om met In love with health mensen te inspireren en helpen met het behalen hun gewenste doelen en dromen! Wil je net als mij fitter worden en een positief gevoel hebben? Wil je wat kilo’s kwijt of gewoon wat strakker worden? Wil jij eindelijk weer zelfverzekerd en gelukkig zijn? Stop dan met al die nare diëten en shakes en verander ook jouw lifestyle.

0 Comments Respond to this article

Write your response