In Love With Health

Waarom een zittende levensstijl ongezond is!

Ik denk dat velen van jullie het wel herkennen: het grootste deel van de dag zittend achter een bureau doorbrengen. Wist je dat we in Nederland, in vergelijking met andere landen in Europa, de meeste tijd zittend doorbrengen overdag? Gemiddeld zo’n 7 of meer uur per dag. Helaas maak ik me daar ook schuldig aan. Het hebben van een blog betekent voornamelijk een zittend beroep! Natuurlijk sta ik ook hele dagen in de keuken lekker te kokkerellen en te fotograferen, maar over het algemeen zit ik achter mijn laptop.

Ik merk zelf altijd ontzettend goed als ik dagen heb gehad dat ik veel heb bewogen of juist achter mijn laptop heb gezeten. Op dagen dat ik veel beweeg ben ik soepeler, voel me fijner en heb meer energie! Zoals jullie weten ben ik op vakantie ook een stuk actiever dan thuis (lees: iedere ochtend een workout en ’s avonds een heerlijke lange strandwandeling) en dat is al helemaal te merken aan mijn lichaam. Believe it or not, maar ik kom eigenlijk altijd slanker terug van vakantie! Dit terwijl ik meer en ongezonder eet op vakantie. Gek eigenlijk om te beseffen toch? Ik weet zeker dat dit ligt aan dat ik dus veel meer beweeg. Ben jij ook het type dat de meeste tijd van de dag zittend achter een bureau doorbrengt? Ik zet graag 2 belangrijke feitjes voor je op een rij wat een zittende levensstijl voor gevolgen heeft voor je lichaam. Een zittend beroep is namelijk alles behalve gezond voor je lichaam. Het is zelfs enorm ongezond!

1. Je spijsvertering verminderd

Het zal je niet verbazen dat een zittend beroep en overgewicht hand in hand gaan met elkaar. Veel mensen hebben tegenwoordig een zittend beroep en ploffen na een lange werkdag het liefst gelijk weer op de bank. Dit vele zitten en hangen heeft geen goede gevolgen voor je lichaam. Als je urenlang zit verandert je stofwisseling. Hierdoor verhoog je onder andere het risico op botontkalking, diabetes en hartproblemen. Wist je dat regelmatig meer dan twee uur achter elkaar zitten zelfs in verband wordt gebracht met darmkanker en borstkanker? Shocking! Je spijsvertering verminderd en je bent vatbaarder voor vetopslag. Het gaat als het ware in slaapstand en dat is natuurlijk wel het laatste wat we willen!

2. Je lichaam slijt sneller

We zijn niet gemaakt om ons leven zittend door te brengen! Ons lichaam wil bewegen, daar krijgen we namelijk energie van en daar houden we ons lichaam soepel mee. Als jij de hele dag achter je bureau of hangend op de bank heb doorgebracht, hoe voel je je dan? Niet energiek en fit toch? Van weinig beweging slijt je lichaam sneller en kun je lichamelijke klachten krijgen zoals nek- en rugklachten, rugpijn, darmklachten en moeheid.

Ik denk dat het wel duidelijk is dat het ontzettend belangrijk is om je lichaam te bewegen. Ik raad je aan om lekker 3 maal per week jezelf in het zweet te werken, maar ook om dagelijks 30 minuten te bewegen. Als je die andere dagen alleen maar achter je bureau doorbrengt of thuis direct op de bank ploft, zal dit niet bijdragen aan het behalen van jouw doelen en het behouden van een gezond lichaam. Je lichaam heeft beweging nodig (naast de juiste voeding en nodige dosis ontspanning). Iedere dag! Ik merk het zelf altijd gelijk aan mijn lichaam. Gelukkig hoeft wat extra beweging toevoegen aan je dagelijks leven helemaal niet moeilijk te zijn! Ga in de lunch eens een blokje om, loop naar die collega toe in plaats van te mailen, neem de trap, doe wat rek en strek oefeningen achter je computer. Wist je dat je productiviteit vergroot wanneer je om de 30 minuten even beweegt? Genoeg reden om gedurende de dag even achter je bureaustoel vandaan te komen om even een rondje te lopen toch? Of ga na het werk lekker even een kwartiertje wandelen. Dit zal je lichaam ontzettend goed doen en het is ook ideaal om je hoofd even helemaal leeg te maken na zo’n hele dag werken.

Mijn gouden tip aan jullie: Move that body! A healthy body is a happy body.

En tot slot wil ik de allerlaatste winnares van de winactie van de Beach babe challenge bekendmaken: @365daysofjosephine en haar best friend. Je hebt de Boho-Tiffin lucnhbox verdiend lieverd! Stuur mij even een mailtje lisa@inlovewithhealth.com zodat ik je de 2 lunchboxes kan opsturen!

slimmingtip1

Lisa van Cuijk

Your personal coach

Het is mijn doel om met In love with health mensen te inspireren en helpen met het behalen hun gewenste doelen en dromen! Wil je net als mij fitter worden en een positief gevoel hebben? Wil je wat kilo’s kwijt of gewoon wat strakker worden? Wil jij eindelijk weer zelfverzekerd en gelukkig zijn? Stop dan met al die nare diëten en shakes en verander ook jouw lifestyle.

0 Comments Respond to this article

Write your response