In Love With Health

What’s perfect?

Te dik? Te dun? Te gespierd? Te veel vormen? Te lelijk? Te dom? Laat ik beginnen met: waarom oordelen we over iedereen en waarom keuren we mensen af als ze niet voldoen aan onze mening, aan ons beeld met ‘hoe je er uit hoort te zien’? En waarom strijden we er met ze allen voor om er perfect uit te zien? What’s perfect ladies?

”Society: Women should have curves. But not too many curves. And only in the right places. And only when we say curves are in style. At other times women should be slim. Or muscular. Don’t worry we’ll let you know. The only thing you can’t count on is that it won’t be what 99.5% of you look like”.

Het ideale plaatje
Ik denk wel één van de grootste valkuilen van onze samenleving: ‘ons ideaalbeeld’. Onze samenleving barst er van! We hebben in de loop der jaren een beeld geschetst van het ideale plaatje waaraan we allemaal moeten voldoen. Om er maar even een paar te noemen: de beste cijfers op school halen. Begin twintig trouwen met een correcte man. Dan samenwonen in (natuurlijk) een erg mooi huis. Een goed betaalde baan hebben en carrière maken en ja ook hier in uitblinken. Twee keer per jaar op vakantie gaan. Een fijn sociaal leven (lees: elke dag een sociale gelegenheid) waarin je altijd vriendelijk en gezellig bent. Dan natuurlijk nog 2 kinderen hebben en een goede moeder zijn. Niet je zwaktes laten zien, want dan faal je en ben je zwak. Voldoe je niet aan deze eisen, dan stel je eigenlijk niks voor en heb je gefaald in het leven! We oordelen over iedereen om ons heen. Als je dit zo leest, moet dit vast heel gek klinken toch? Maar geloof me, we doen en deden hier allemaal aan mee want dit hebben we vanaf onze geboorte meegekregen in onze opvoeding en vanuit de maatschappij.

Ben je je niet bewust van dat dit streven diep in ons allemaal zit, dan zal je hier niet snel overheen komen. Ben je hier wel bewust van en zie je dat je dit ook doet of deed, dan kun je uit dit ‘ideaalbeeld’ stappen. Tot voor kort deed ik zelf ook mee met dit streven naar het ideaalbeeld! Ik wilde het perfecte leventje. Ik wist ook niet beter! Vanaf het moment dat ik de uitweg heb gevonden en ben gaan loslaten ervaar ik zoveel vrijheid, liefde en geluk! Ik gun dit iedereen!

Dit ideaalbeeld streven we niet alleen na in onze levensstijl. Dit ideaalbeeld hebben we ook gecreëerd voor ons uiterlijk! Elk land op zichzelf heeft zo zijn eigen ‘ideaalbeeld’. In Afrika houden ze bijvoorbeeld van stevige vrouwen wat gelijk staat aan rijkdom en wanneer je dun bent is dat een teken van armoede. In Amerika is een beetje plastische chirurgie niet erg, zo houden andere landen weer van de bekende ‘size zero’ en zitten wij als Nederland nu in een fase dat we allemaal gespierd, slank en gezond moeten zijn! Al is dit laatste een gezondere hype (het gezonde stukje dan) en ik hoop ook een blijvende! Waar het om gaat is dat we in hokjes worden gestopt. Iedereen moet voldoen aan dat ideale beeld en voldoen we hier niet aan, dan worden we afgeschreven en zijn we lelijk. Wist jij dat maar liefst twee procent van de vrouwen, over de hele wereld, zichzelf mooi vindt? Maar twee procent? Ik schrok hier enorm van en vind dit enorm pijnlijk. Zelfs negen op de tien vrouwen wil wat aan haar uiterlijk veranderen. Eeuwig zonde blijf ik dit vinden. Het is natuurlijk niet gek dat we dit allemaal doen, want elk mens is van nature op zoek naar geluk, liefde en waardering en door onze samenleving en maatschappij wordt gezegd dat we dit alleen verdienen als we voldoen aan het ‘perfecte plaatje’. Het is dus heel logisch dat we hier allemaal leuk aan meedoen. Straf jezelf dus alsjeblieft niet hier voor! We doen dit niet met opzet. We weten niet beter! (oke ik bedoel wisten…)

”This is the only face and body you’re ever going to get, so be comfortable and happy in it. Own it. Own every aspect of who you are and present it to the world with the utmost pride”.

whatsperfect

Bye bye perfectie
De vraag blijft natuurlijk: ‘Hoe komen we los van dit streven naar het ideaalbeeld’ – en je zal wel denken ‘Het is toch heel logisch dat ik er mooi uit wil zien en gewaardeerd wil worden?’. Laat ik beginnen met dat het ideaalbeeld dat we nu hebben geen feit is. Het is ooit in de samenleving gebracht, maar het is geen waarheid. Je bent niet knapper, mooier of beter dan iemand die een maatje 38 of 40 heeft. Je bent niet lelijker door een vetrolletje teveel! Please believe me! De maatschappij en media zeggen dat een slanke lijn hoort, maar is dit waarheid? Als jij gezond en gelukkig bent, dan is dat toch het enigste wat belangrijk is? Je bent toch niet op deze wereld gezet om 7 dagen per week te sporten om maar die buik strak en gespierd te krijgen? Je bent toch niet op deze wereld gezet om heel strak en beperkt te leven om maar onder die 20% vetpercentage te komen? Dames dit ideaalbeeld is nep. Niks meer en niks minder! Het is verzonnen en geen waarheid. Het voelt misschien als waarheid omdat het diep in ons geheugen staat geregistreerd, maar het is niks meer dan een illusie en mening. Geen feit, geen wetenschap en geen bewijs! Elke vrouw die gelukkig is, liefde voor zichzelf heeft en gezond is, is helemaal genoeg zoals ze is! Nothing more and nothing less.

Helaas is er geen shortcut om uit dit ‘ideale plaatje’ te ontsnappen. Er bestaat niet een denkwijze, pilletje of manier waarop je nu a la minute een positief zelfbeeld zal hebben. Je zal dag in dag uit bewust moeten blijven van je denkpatronen, negatieve gevoelens en acties. Merk je dat je bijvoorbeeld als je voor de spiegel staat jezelf bekijkt en afkeurt? Stop dan meteen! Natuurlijk mag je streven naar een fitter en gezonder lichaam, maar dit kan ook op een positieve en liefdevolle manier omdat je je lichaam wilt geven wat het verdiend. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan en het klinkt misschien ook heel logisch, maar zoek naar de positieve punten! Je denkt misschien dat je dit al doet of misschien denk je dat dit kleine stapje niet werkt maar geloof mij, I’ve been there: het werkt! Het werkt zelfs zo goed dat je na een tijdje meteen de positieve punten gaat zien!

Als je op straat loopt en je ziet een dame die er mooier, slanker en beter uitziet dan jij (in jouw mind), focus je dan op iets heel anders en ga weg uit dit denkpatroon, want ook deze vergelijking is gebaseerd op het ideaalbeeld in je hoofd die zelf verzonnen is en geen waarheid is. Wie zegt dat zij knapper, slanker en beter is? Dat is geen feit. Misschien is ze slanker, maar dat ze knapper en beter is, is gebaseerd op jouw mening. Die mening is gecreëerd door onze opvoeding & maatschappij en smaak. Dus het enige wat je moet doen, is continu herkennen wanneer je jezelf afkeurt, afwijst en negatief bekijkt. Probeer je dan op iets anders te focussen. Ga bijvoorbeeld een lekkere kop thee zetten en drink deze heel bewust en mindful op. Of zoals ik het net al aangaf ga heel bewust al je positieve kanten bekijken en zoeken! (ja die zijn er genoeg!) Geloof me, vertrouw mij en ervaar het dat deze negatieve en pijnlijke gevoelens minder zullen worden of zelfs zullen wegebben. In het begin duurt dit eventjes. Geef het dus een paar minuutjes de tijd. Op den duur wordt dit een gewoonte en gaat dit proces veel sneller. Er is helaas geen snellere weg. Je zal nieuwe manieren moeten leren en dat kost tijd!

Doe dit alsjeblieft ook als je anderen afkeurt omdat ze niet in jouw ‘perfecte plaatje’ passen. Elk mens is prachtig en verdiend het om op hun manier te leven! Dat maakt het leven uniek en wonderbaarlijk!

Ik zelf was de allerergste vergelijker. Ik vergeleek me continu met anderen en streefde enorm naar dit ideaalbeeld. Jullie hebben allemaal mijn verhaal gehoord over dat ik streefde naar de size zero en dit obsessief en ongezond werd. Zo niet, lees mijn verhaal dan hier: Mijn verhaal naar zelf liefde.

”You have this one life. How do you want to spend it? Apologizing? Regretting? Questioning? Hating yourself? Dieting? Running after people who don’t see you? Be brave. Believe in yourself. Do what feels good. Take risks. You have this one life. Make yourself proud”.

Weet alsjeblieft dat je al helemaal goed bent zoals je bent. Het klinkt cliché, maar het is echt zo! Je bent prachtig met al je perfecties en imperfecties. Kijk wat een wonder het is dat jij dit nu leest. Wat een wonder het is dat je zelfs maar kan lezen? Dat je ogen hebt, de wijsheid hebt en dat je de vrijheid hebt om dit te doen? Is dit zelf niet al een wonder waar je zo enorm dankbaar voor moet zijn? We leven op een magische wereld waar we alles kunnen doen wat we willen. Nu ik dit typ krijg ik zelfs tranen in mijn ogen. Ik ben zo enorm dankbaar voor het leven dat ik leid, voor deze prachtige en mooie wereld en dat ik kan doen wat ik wil. Kijk om je heen en waardeer dit allemaal! Gebruik je zintuigen, ruik, zie, voel & hoor al het moois dat er leeft! Het leven is zo mooi! Alsjeblieft realiseer je dit, want elke minuut waarin je dit niet doet is zonde. Als je dit realiseert dan is dat streven naar een maatje 34 al snel weg en zie je in dat dit totaal niet belangrijk meer is. Geluk, liefde en gezondheid is alles dat telt!

In Love With Health
Heb je nog vragen, twijfels of wil je wat delen? Stel ze hieronder. Ik ben er voor je om jou op weg te helpen. En lieve dames dit volgende is geen promotie stukje al klinkt het misschien wel zo, maar mijn allernieuwste boek In Love With Health is een openbaring voor velen en ik raad het iedereen aan! Ik behandel niet alleen dit onderdeel ‘perfectie’, maar ik ga nog veel dieper in op het creëren en ervaren van zelf liefde. Het is dat ik het helaas niet gratis kan weggeven, maar als het kon had ik het gedaan! Ik WEET namelijk dat het zoveel vrouwen zal helpen! Er komen 80 hemelse recepten in voor, mijn methode om gezonder en fitter te worden met voedingsschema en lifestyle plan en dit zelf is al waardevol maar waar het mij om gaat is het stukje liefde voor jezelf. Het eerste hoofdstuk over het vinden hiervan is mindblowing. Ik krijg alleen maar ongelofelijke positieve reacties binnen: ‘’Ik heb het eerste hoofdstuk gelezen en ik ben al 10 minuten aan het huilen. Wauw’’ – ‘’Ik ben pas op de helft, maar ik wil je nu al bedanken. Dit gaat mijn leven veranderen’’ – ‘’Altijd ben ik bezig met mezelf en vind ik mezelf afschuwelijk. Nu door jouw boek heb ik eindelijk het licht gezien. Ik begin eindelijk liefde voor mezelf te voelen. Dankjewel Lisa’’ – ”Lisa begin eindelijk van mijn imperfecties te houden en van mezelf. Wat een mega-goed gevoel is dat!”. Meer info: bekijk het hier.

Dankjewel dat jullie de tijd hebben genomen voor dit verhaal. Ik hoop dat ik je wat bewuster heb gemaakt. Ook al is het maar een klein beetje. Dan ben ik al blij en is mijn missie geslaagd! Weet dat ik je prachtig vind zoals je bent!

”You are perfectly imperfect. Yes YOU, with your freckles, birthmarks, cellulite and stretch marks. You are more than your body, it does not define you. And those markings are totally unique to you, no one can ever be you. Never let your insecurities hold you back from enjoying life because it really is special when you love yourself and bring your unique gift to the world.”

iambeautifulnow

Lisa van Cuijk

Your personal coach

Het is mijn doel om met In love with health mensen te inspireren en helpen met het behalen hun gewenste doelen en dromen! Wil je net als mij fitter worden en een positief gevoel hebben? Wil je wat kilo’s kwijt of gewoon wat strakker worden? Wil jij eindelijk weer zelfverzekerd en gelukkig zijn? Stop dan met al die nare diëten en shakes en verander ook jouw lifestyle.

22 Comments Respond to this article

Sara Johanna van den Bosch

Wauw, ik werd hier echt even stil van. Heel mooi!

Lisa van Cuijk

Dank je Sara, super lief!!! Het is ook onderwerp om even stil van te worden he? Als je erover nadenkt is het bizar dat wij hier allemaal aan mee doen.. Zeker de moeite waard om even bij stil te staan!

Sandra van Veldhuizen

Wat een super mooie blog! Ik werd er helemaal emotioneel van! Je bent echt een inspiratie bron voor mij!

Lisa van Cuijk

Ah dat meen je lieverd?? Wat ontzettend lief van je!!

Marjolijn

I looooooove deze Blog!! ❤️

Lisa van Cuijk

Wat lieeeef!!

Emma

Lisa, in jouw boek zie ik veel gerechten met noten en pinda’s. ik heb een pinda en noten allergie. En ben op zoek naar een goede vervanging voor het 4 uurtje. Heb je tips en ideeën?

Iris

Handje pitten en zaden? Of anders bv. chiapuddinkje zoals op de site met fruit erbij?

Lisa van Cuijk

Je kunt inderdaad pitten en zaden gebruiken in plaats van noten Emma.

Mariska

Hoe ga je om met als je je naast je eigen vriendinnen niet mooi vind? Ik vind bij hun alles mooi en zien er dun uit en alles is strak en ook nog leuk gekleed het maakt mij onzeker omdat ik dat niet vind van mij zelf.

Maar heel mooi geschreven, heel herkenbaar!

debbie

He Lisa,
Ik vind je mindset super! Graag had ik jou boek ook besteld. Maar ik eet (sinds) kort veganistisch… jou boek bevat niet tot nauwelijks vegan recepten, of wel?
Super cool als er binnenkort een boek van je uit komt waarin ook wat vegan recepten staan. Of dag/ week menu’s. Natuurlijk moet je hier zelf wel achter staan;) maar ik (en velen met mij, dat weet ik zeker) zouden het super gaaf vinden. Dus bij deze misschien een reden om het eens te overwegen;) zie het als een uitdaging!
Keep up the good work.
Groetjes

Tessa

Same here, ik zou een veganistische versie ook kopen!

Laura Stevens

Ja er staan best veel gerechten in met kip, ik zou een vegetarische/vegan versie ook super vinden.

Lisa van Cuijk

Een veganistische versie zit er helaas nog niet aan te komen meiden, sorry!! Wel komt er binnenkort een vegetarische versie van de guide, dus ik denk dat daar heel veel meiden ook blij mee zullen zijn :-)

Saskia Beek

Ook juist weer wat ‘In love with health’ uniek maakt en onderscheid van weer anderen. En voor mij juist de reden om dit aan te schaffen (en ander boek wat helemaal veganistisch bleek te zijn weer door te verkopen en er niet eens aan te beginnen). Wel fijn zuivel en bv kip.
Dus blijf vooral zoals je bent Lisa :D

Misschien in betreffende recepten een aanvulling maken van hoe je dit recept wel veganistisch zou kunnen maken? Kan me voorstellen dat het interessant is ook de doelgroep van Debbie, Tessa en Laura te bereiken.

Lisa van Cuijk

Wat een lieve woorden Saskia!! Ik zal er eens over gaan nadenken, ik wil zoveel mogelijk meiden kunnen helpen uiteraard! :-)

Kim Coenen

Ik vind het echt zo knap dat je zo naar jezelf kunt kijken. Ik ben nog helemaal niet zo ver… alles behalve.. maar het is wel enorm fijn om te lezen. Je inspireert en motiveert mensen enorm. En ooit hoop ik net zo in het leven te staan als jou! <3

Lisa van Cuijk

Aah wat een lieve woorden Kim!! Ik weet zeker dat het jou ook gaat lukken om zo op deze manier naar jezelf te kijken. Het zal misschien even duren (bij mij is dat ook niet van de een op de andere dag gebeurd), maar ik weet zeker dat als je jezelf eraan blijft herinneren en ermee bezig blijft dat dat helemaal goed gaat komen :-)

Wendy Nieuwenhuijsen

Wat een mooi artikel! Zo waar!

Write your response