In Love With Health

Waarom streven naar het ‘perfecte’ lichaam zonde van je tijd is

Oké meiden, snelle vraag: hoe denk jij over jouw lichaam? Welke gedachten schieten er als eerst door je hoofd heen? Ik hoop alleen maar positieve dingen, maar ik ben bang dat dat niet het geval is bij de meeste van jullie. Eeuwig zonde! We weten inmiddels dat het perfecte plaatje niet bestaat, althans ik hoop dat je dat inmiddels beseft. Perfectie is niks meer dan een beeld dat we in ons hoofd hebben gecreëerd. Het is geen waarheid. Ook al zeggen de magazines in de kiosk of reclames op tv van wel. Kijk maar eens naar het schoonheidsideaal van 30 jaar geleden. Of zelfs dat van 10 jaar geleden. Die zagen er totaal anders uit dan nu. Wat ik hiermee wil zeggen is dat de standaard voor een perfect lichaam geen constante factor is en over de jaren heen veranderd. Het wordt bepaald door bijvoorbeeld de modewereld, marketeers van schoonheidsproducten etc., maar dat maakt het nog geen waarheid. Het zijn namelijk maar meningen en meningen veranderen.

Waar ook ter wereld, het is wel duidelijk dat we tegenwoordig een obsessie hebben met hoe we er uitzien en dat we streven naar het perfecte lichaam. Zelfs koste van het kost (lees: cosmetische behandelingen, ongezonde sapkuurtjes, diëten die het lichaam totaal uitputten en ga zo maar door). De foto’s die we op de covers van vrouwenmagazines zien zijn zo gemanipuleerd met Photoshop dat alles er nog perfecter en gelikter uitziet. En wij maar denken dat deze vrouwen er in het dagelijks ook zo bij lopen. News flash! Dat is niet zo hoor! Wij vrouwen zijn tegenwoordig tot heel veel in staat om te voldoen aan het ideaal plaatje, maar vandaag wil ik jou laten zien dat dat zonde van je tijd is!

In plaats van ons te focussen op het krijgen van het perfecte lichaam, zouden we onze aandacht moeten richten op het krijgen van een gezond en gelukkig lichaam! Let’s focus op gezond leven, het eten van verse groenten en fruit in hun natuurlijke staat en regelmatig sporten. Als we ons meer zouden richten op onze gezondheid, zouden er minder vrouwen kampen met eetstoornissen, minder vrouwen vechten tegen obesitas en minder vrouwen zouden onzeker zijn over het dragen van hun favoriete bikini! Ik bedoel come on, je moet toch altijd jouw favo bikini kunnen dragen ongeacht hoe je er uitziet?

Ik geef je een paar tips over hoe je jouw mindset kan verschuiven van de focus op een perfect lichaam naar de focus op een gezonde en gelukkig lichaam. Want dat willen we allemaal toch?

  1. Jaag niet op perfectie, maar op gezondheid!

Het leukste van achter een gezond lichaam aangaan is dat het super haalbaar is! Wanneer je alleen maar dat ideale plaatje van perfectie nastreeft krijg je een ongezond zelfbeeld en onhaalbare doelen waar je alleen maar ongelukkig van wordt. Ik ben sowieso allergisch voor het woord perfect, dus probeer dat zoveel mogelijk te vermijden. Ik weet dat voor sommigen het woord ‘perfect’ nog behoorlijk belangrijk is, maar probeer dit alsjeblieft los te laten. Je kan hierdoor verstrikt raken in de welbekende alles-of-niets-gedachte: of perfect zijn of helemaal niks zijn. Terwijl je veel meer waard bent dan dat! Het nastreven van een goede gezondheid heeft zoveel meer voordelen: je ervaart minder stress, meer energie, versterkt je immuniteit, verbetert je stemming en je hebt een langere levensduur. Wie wil dit nou niet?

  1. Focus op de mooie dingen aan je lichaam (want ja, die heb je genoeg!)

Ik weet zeker dat er verschillende dingen aan jouw lichaam zijn die je prachtig vindt! Misschien zijn het je schouders of je lange benen, je volle bos haar of je stralende ogen. Focus op wat je mooi vindt aan jezelf en je lichaam in plaats van te wensen dat je iemand anders kon zijn. Wanneer jij het perfect-zijn loslaat, zul je ontdekken dat er ontzettend veel aan jouw lichaam is om van te houden. Focus op het zijn van de gezondste versie van jezelf.

3. Geef het tijd

Als jij je streefgewicht hebt bereikt en nog steeds niet gelukkig bent omdat jij je lichaam niet ‘perfect’ vindt, denk je waarschijnlijk dat je gefaald hebt. Geef het tijd, waardeer waar je nu bent en hoe je er nu uitziet. Feliciteer jezelf om wat je al hebt bereikt voor je gezondheid en conditie, in plaats van altijd je pijlen te richten op een onhaalbaar doel! Creëer gezonde doelen voor jezelf zodat je kunt genieten van de voldoening dat je precies weet waar je nu staat en wie je wil zijn.

Simpel gezegd, is het nastreven van je gezondheid, het aller gezondst.

In mijn nieuwste boek In Love With Health ga ik nog veel dieper in op het aspect ‘streven naar perfectie’. Daarnaast behandel ik de rol die onze huidige maatschappij en social media tegenwoordig spelen in de manier waarop we naar onszelf kijken. Deze aspecten spelen namelijk een grotere rol dan je zou denken (en willen). En ik deel mijn eigen verhaal naar zelf liefde met je. Ik maak je in dit boek ook bekend met mijn Slimming Body methode welke inmiddels door 16.000 vrouwen wordt gebruikt. Wil je mijn methode gaan volgen om ook een fitter, gezonder en gelukkiger lichaam te krijgen, dan is mijn Slimming Body Guide absoluut een aanrader! Hierin vind je onder andere een 12 weken voedings- en workout plan, ruim 80 Slimming Body proof recepten, vele tips & tricks en nog veel meer. Twijfel je nog tussen mijn nieuwste boek en Slimming Body Guide? Dan kan dit blogje waarin ik jou het verschil tussen beiden uitleg je helpen!

stlisa

Lisa van Cuijk

Your personal coach

Het is mijn doel om met In love with health mensen te inspireren en helpen met het behalen hun gewenste doelen en dromen! Wil je net als mij fitter worden en een positief gevoel hebben? Wil je wat kilo’s kwijt of gewoon wat strakker worden? Wil jij eindelijk weer zelfverzekerd en gelukkig zijn? Stop dan met al die nare diëten en shakes en verander ook jouw lifestyle.

2 Comments Respond to this article

Nina

Wat een mooi artikel en het is de waarheid. Ik heb vandaag voor het eerst sinds misschien wel 10 jaar weer eens een bikini gedragen. Daarvoor deed ik dat nooit omdat ik me altijd schaamde voor mijn lelijke blubberbuik. En of ik nu 50 of 65 kilo woog, goed was het nooit. Sinds de meivakantie ben ik actief volgens de slimming body methode gaan leven. Dit met ups en downs en oke ik sport ook nog niet zoveel als ik eigenlijk zou moeten doen, maar wat voel ik me al een stuk beter en zelfverzekerder. Het wordt ook steeds makkelijker om zo te leven en om nee te zeggen tegen een ongezonde levensstijl. De zomervakantie wordt nog wel een uitdaging voor me, want ik weet van mezelf dat ik ook weer makkelijk verval in oude patronen als ik mezelf wat meer lekkers gun. Maar ik probeer dit gevoel vast te houden en samen met mijn SGB-buddy Sabine (toppertje), die ik via de community heb leren kennen, moet dat gaan lukken.

Lisa van Cuijk

Wouw Nina wat een mijlpaal! Ik ben trots op je dat je je al zo fijn voelt dat je gewoon lekker een bikini aandoet :-). Ga zo door lieverd! En wat leuk dat je in de community een buddy hebt gevonden!!

Write your response