In Love With Health

Te veel cardio, kan dat?

We weten inmiddels allemaal dat het gezond is om te sporten. Ben jij een sporty type? Werk jij jezelf wekelijks in het zweet met urenlange cardio sessies? Of ben je eerder in het krachthonk te vinden? Ik denk dat de meeste vrouwen nog steeds cardio boven krachttraining verkiezen. Daar is uiteraard niks mis mee, want elke sport die je doet is goed! Move that bootah! Maar heb je er wel eens over nagedacht dat je misschien te veel cardio doet? Ik hoor je al denken ‘te veel, kan dat?’ Jazeker! Het is zelfs zo dat te veel cardio je ervan kan weerhouden om je health doelen te behalen en dat is wel het laatste wat we willen natuurlijk. Dit is uiteraard wel afhankelijk van wat jouw doelen zijn, want als je graag de halve marathon wilt gaan lopen is cardio in de vorm van hardlopen natuurlijk perfect voor jou. Of als je het gewoon leuk vindt om te doen, dan is daar uiteraard ook niks mis mee. Dus kijk altijd naar wat jouw doelen zijn en hoe cardio kan bijdragen aan het behalen van die doelen. Ben jij benieuwd of je misschien te veel cardio doet? Lees dan snel verder! Ik heb hieronder namelijk 3 tekenen op een rijtje gezet die kunnen voor komen als je te veel cardio doet. Uiteraard heb ik ook de oplossing voor jou om te voorkomen dat je je eigen doelen tegenwerkt.

‘Does running late also count as cardio?” Geweldige quote vind ik dit. Als dit het geval zou zijn, dan zou ik veeeel cardio doen!

Hier komen ze:

 1. Je valt maar niet af

Als het gaat om afvallen en sporten denken de meesten gelijk aan cardio. Ik vroeger ook hoor! Als we maar kilometers afleggen op de crosstrainer dan worden we vanzelf slank! Maar helaas werkt het niet helemaal zo. Uiteraard kun je wel afvallen met cardio, maar het is zeker niet zo dat dit de enige manier is. De fat-burning effecten van cardio liggen misschien hoog tijdens je workout, maar zodra je van de loopband afstapt gaat je verbranding bijna gelijk weer terug naar normaal. Bummer! Ik zal je uitleggen waarom dit zo werkt. Je lichaam verbruikt iedere dag energie, ook wanneer je niet aan het sporten bent. Dit heet je ruststofwisseling en betekent niks meer dan de calorieën die je verbrandt gedurende de dag (en nacht). Je kan deze verbranding een boost geven wanneer je meer spiermassa krijgt, maar cardio doet helaas niks voor je spieropbouw! Met andere woorden, je spieren zullen niet groeien of sterker worden als je alleen maar aan cardio doet. Sterker nog, je spiermassa kan juist afnemen als je alleen maar aan cardio doet. Dit klinkt misschien gek, maar het is echt zo. Omdat je spieren veel energie verbruiken en dus voor een groot deel je ruststofwisseling bepalen, is het alles behalve ideaal dat je spiermassa afneemt. Hoe minder spieren, hoe minder calorietjes je verbrandt. Ai, laten we dat nou net niet willen! Omdat je minder gaat verbranden, zul je jouw cardio sessies dus langer moeten maken om toch te blijven afvallen. Wat kan helpen om dit te voorkomen is krachttraining! Ik leg je later uit waarom.

2. Je lichaam ziet er niet toned uit

Zoals ik hierboven al vertelde, doet cardio niks voor je spieropbouw. Je kunt dus wel gewicht verliezen met cardio, maar je zult er niet snel een strak en afgetraind lichaam van krijgen. Uiteraard is het maar de vraag of dit jouw doel is. Als je de nodige kilootjes bent afgevallen (you go girl!) en daar helemaal happy mee bent, kun je natuurlijk lekker aan cardio blijven doen. Maar wil je er nou een tandje bij, dan kan het zijn dat cardio alleen niet genoeg is om dat te behalen. Je kan het beter combineren met een goede workout in de vorm van krachttraining. Hallo strakke, ronde billen!

3. Pijnlijke gewrichten

De meeste vormen van cardio leggen een behoorlijke druk op je gewrichten. Zo is hardlopen in de meeste gevallen niet heel bevorderlijk voor je knieën en door te fietsen op de hometrainer kan je houding verslechteren. Daarom wil ik zeggen luister altijd naar je lichaam! Je zult misschien niet gelijk aan je cardio sessie denken als boosdoener voor het zeurende pijntje in je onderrug, maar dat kan zomaar tóch de reden zijn. Probeer voor jezelf eens na te gaan wat bepaalde klachten kan veroorzaken. Las desnoods even een pauze van een weekje in en kijk wat het doet met je lichaam.

Dat waren ze! Herken je er een of misschien meerdere? Dan wordt het de hoogste tijd om te overwegen om je cardio sessies in te wisselen voor een effectievere workout in de vorm van krachttraining in combinatie met cardio. Met krachttraining bouw je spiermassa op en we weten inmiddels wat dat betekent: meer spieren = meer calorietjes verbranden! Daarnaast biedt krachttraining je de mogelijkheid om je lichaam te shapen. Met cardio kun je werken aan je conditie en het vormt een super goede warming up. In een workout waarbij je zowel krachttraining als cardio doet kun je dus het beste van beide werelden met elkaar combineren waardoor je dat slanke en fitte lichaam krijgt waarvan je altijd al hebt gedroomd Denk bijvoorbeeld aan 15 minuutjes een vorm van cardio zoals hardlopen, fietsen of bijvoorbeeld traplopen en daarna 45 tot 60 minuutjes krachttraining. En don’t worry meiden, als vrouw zijnde kun je prima aan krachttraining doen zonder dat je er uit komt te zien als een bodybuilder!

Sporten vormt in mijn Slimming Body methode naast voeding een belangrijke onderdeel. Al mijn workouts zijn gebaseerd op een combinatie van cardio en krachttraining. Ik gebruik geen materialen dus de workouts kun je erg makkelijk vanuit huis doen. Hoe fijn is dat! (ideaal voor de drukke vrouwen onder ons) Sinds ik zelf op deze manier train heb ik eindelijk het strakke & gezonde lichaam en heb ik energie voor 10. Ook mijn vrouwelijke vormen zijn helemaal terug. Yes! Laat mij jou ook helpen om je weer energiek en fit te voelen en het droomlichaam te behalen met behulp van mijn Slimming Body Guide. You can do it!

stmaandag

Lisa van Cuijk

Your personal coach

Het is mijn doel om met In love with health mensen te inspireren en helpen met het behalen hun gewenste doelen en dromen! Wil je net als mij fitter worden en een positief gevoel hebben? Wil je wat kilo’s kwijt of gewoon wat strakker worden? Wil jij eindelijk weer zelfverzekerd en gelukkig zijn? Stop dan met al die nare diëten en shakes en verander ook jouw lifestyle.

3 Comments Respond to this article

Tineke Janse

Hi Lisa! Het klopt helemaal wat je schrijft! Ik was 92 kilo. Heb een loopband gekocht op matktplaats en cardio me suf. Viel af ging inderdaad prima met juiste manier van eten. Echter…Toen dat di-eet klaar was kwamen de kilo’s er gewoon weer aan. Ben weer uit boek gaan eten en had altijd honger..altijd honger! Omdat het di-eet mij niet van de juiste voedingstoffen voorzag. Het afvallen bracht me niet inde juiste vorm. Alles werd slap maar verdween niet met cardio!
Toen jouw eerste boek uitkwam en mijn dochter laaiend enthousisat hierover was, heb ik jouw methode leren kennen. Er ging een wereld voor ne open! Geen di-eet maar een life style. I love it. Jouw oefeningen vielen me zwaar, ik had totaal geen kracht en spieropbouw. En wel altijd ‘gesport’ dmv cardio: crosstrainer een uur, loopband een uur, hatdlopen buiten, enz. Heerlijk on die spieren te voelen omdat je je sterker voelde worden door jouw methode. Ik ging 15 min touwtje springen in mijn kamer boven en daarna de oefeningen doen die jij voorstelde. Ik kreeg een heel ander lichaam. Nu ben ik lid van de sportschool die ik vaak bezoek voir bodypump/funxtion/mijn eigen trainingschema voor krachttraining per week…kind of addicted I am. Ik geniet van mijn leven, mijn werk, mijn lijf (na jouw ‘love yourself training’. Ben dankbaar en blij hoe ik eruit zie terwijl dat verre van de hedendaagse maatstaven van slank is. ? En heb een onuitputtelijke energiebron in mij. Ja, krachttraining is een must! En daarbij het luisteten naar je eigen lichaam wat je kunnen betreft. Het is bij iedereen anders hoever zij kan gaan.
Lieve Lisa, ik ben een big fan van jou, je methode, de manier van jou communicatie with us girls en je steeds nieuwe recepten die ik allemaal download. Heb al jou boeken en pre order every nieuwkomer.
Thank you love for being you and keep on going I will support you always❣
Tineke Janse

Lisa van Cuijk

Wouw Tineke ik ben er even stil van zeg, wat een mooi en treffend verhaal! En wat een ontzettend lieve woorden, bedankt topper! Ik vind het geweldig om te horen dat je nu zo gelukkig en gezond bent, jij bent een geweldig voorbeeld van hoe het zou moeten zijn :-D Ga zo door!

Agnes

Wat een gave sport bh! Geweldige kleur!
Mag ik vragen van welke merk?

Write your response