In Love With Health

Hoe ga je om met verwenmomenten en gezellige gelegenheden?

Nu denk je misschien ‘Ja, allemaal leuk en aardig Lisa, maar ik kan niet 24/7 suikervrij eten’. I hear you! Er zijn natuurlijk altijd gezellige sociale gelegenheden zoals feestjes, verjaardagen en etentjes en geloof me die hoef je echt niet op te geven hoor. Sterker nog, ik wil juist dat je met volle teugen geniet van deze momenten. En om een happy en healthy lifestyle te leven raad ik zelfs aan om eens per week een verwenmoment te hebben. It’s all about balance. In deze blog van een tijdje geleden vertel ik je waarom zo’n moment zo belangrijk is.

Maar hoe kun je nou het beste omgaan met je cheatmomenten en gelegenheden? Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je vanaf nu niet meer naar een etentje, feestje of verjaardag kan. Dat zou ook niet realistisch zijn. Het belangrijkste vind ik dat je op zulke momenten beseft wat er gebeurt in je lichaam. Stel je drinkt een wijntje. Je weet inmiddels dat alcohol direct wordt omgezet in suiker door je lichaam. Om de schade van dit wijntje te beperken doe je er goed aan om een glas water te drinken. Vanaf nu kun je hier dus bewust mee bezig zijn en over nadenken, terwijl je eerder misschien gelijk aan je tweede wijntje zou beginnen.

Ik geef je graag een aantal tips over hoe je hier nou het beste mee om kan gaan.

  • Combineer je verwenmomenten met eiwitten en/of vetten

Probeer je verwenmoment altijd te combineren met de inname van eiwitten en/of vetten zoals bijvoorbeeld kokosolie, noten of avocado. Eiwitten en vetten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel zo min mogelijk wordt beïnvloed. Je kan dit doen voor, tijdens of na het consumeren van suiker.

  • Drink voldoende water

Het is natuurlijk altijd belangrijk om voldoende water te drinken, maar dit is met name verstandig tijdens jouw verwenmoment. Water zal ervoor zorgen dat je minder behoefte hebt aan suiker en het zorgt ervoor dat de verzuring in je lichaam, veroorzaakt door suiker, beter uit je lichaam gewerkt kan worden.

  • Trap niet in het alles-of-niets principe

Door suikers gaat je lichaam over op het alles-of-niets  principe waar ik het al eerder over heb gehad. We weten inmiddels dat dit komt doordat suikers zeer verslavend zijn en je lichaam telkens weer dat fijne gevoel, veroorzaakt door de endorfine en dopamine, wil krijgen. Probeer hier niet in te trappen! Want als je hier eenmaal aan toe geeft, zal het erg moeilijk worden om weer te stoppen met het eten van suiker en voor je het weet verval je dan weer in je oude patroon en dat zou natuurlijk eeuwig zonde zijn. Als je merkt dat je moeite hebt met je portie controle, neem dan eerst een glas water of ga iets doen. Dit kan iets heel simpels zijn zoals even een rondje door je huis lopen, naar de toilet gaan of de was doen. De drang naar nog meer suiker zal dan vanzelf afnemen.

Ik kan me voorstellen dat het niet altijd haalbaar is om alle bovenstaande tips toe te passen maar probeer er altijd op z’n minst één toe te passen. Geloof me, het zal je lichaam veel goeds doen ;-).

Opdracht van deze week

Misschien heb je toevallig wel een sociale gelegenheid gepland deze week. Dan komt dat goed uit voor de opdracht van deze week! Ik wil namelijk dat je jouw verwenmoment van deze week eens heel bewust gaat ervaren. Dus lepel niet gedachteloos die bak met ijs leeg terwijl je favo serie kijkt en klok ook niet gelijk dat wijntje weg tijdens je Vrijmibo. Nee, denk er eens bewust over na wat je in je lichaam stopt en probeer op jouw verwenmoment/dag niet alleen maar ongezonde keuzes te maken maar voornamelijk verantwoorde keuzes waar je lichaam je dankbaar voor zal zijn (en jij jezelf ook de volgende dag ;-) ).

Nou lieverds dit was alweer het laatste blogje van dit onderdeel van de challenge. Ik hoop dat de challenge tot nu toe succesvol voor je is geweest en dat je wat hebt gehad aan mijn wekelijkse blogjes en opdrachten. Ik ben in ieder geval super trots op iedere topper die zich heeft ingeschreven voor de challenge en mee heeft gedaan. You go girl! Vanaf volgende week gaan we aan de slag met het tweede onderdeel van de challenge: Liefde voor je eigen lichaam. Hier heb ik echt heel erg veel zin in. Ik ga jullie mijn persoonlijke verhaal vertellen over hoe ik dit voor elkaar heb gekregen en nog veel meer. Stay tuned!

_MG_9413

Lisa van Cuijk

Your personal coach

Het is mijn doel om met In love with health mensen te inspireren en helpen met het behalen hun gewenste doelen en dromen! Wil je net als mij fitter worden en een positief gevoel hebben? Wil je wat kilo’s kwijt of gewoon wat strakker worden? Wil jij eindelijk weer zelfverzekerd en gelukkig zijn? Stop dan met al die nare diëten en shakes en verander ook jouw lifestyle.

0 Comments Respond to this article

Write your response