In Love With Health

Je eet gezond, sport, maar valt niet af?

Je bent voor je gevoel ontzettend goed bezig. Je eet gezonder, je beweegt meer, maar toch kom je niet in shape. Je verliest de moed en zal het liefst een bak ijs wegeten, omdat je toch geen resultaat ziet. Maar val nog niet terug in je oude gewoontes, misschien ligt jouw oplossing wel net om de hoek.

Ons lichaam is een complex iets. Hier zijn de redenen waarom het kan zijn dat je nog niet afvalt:

1. Je hoofd heeft het seintje nog niet ontvangen

Je eet misschien gezonder, en je beweegt meer, maar je hersenen werken nog niet helemaal mee. Het klinkt misschien gek, maar jouw hersenen produceren hormonen. Het stofje leptine is het hormoon wat er voor zorgt dat jij een verzadigd gevoel krijgt. Helaas zijn sommige mensen minder gevoelig voor dit stofje, en hebben het niet door wanneer ze genoeg binnen hebben gehad. Je eet dus onbewust veel meer dan je nodig hebt.

Je kan je hormoonhuishouding trainen. In ieder geval je leptine aanmaak. Door vaak meer te eten dan dat je nodig hebt breng je deze hormonen in de war. Je blijft de hele dag door snakken naar eten en eet veel meer dan je nodig hebt. Door op te schrijven wat je eet kan je vaak je patronen ontdekken. Waar ligt de valkuil? ‘ S avonds op de bank ipv een handje noten een hele zak? Soms herken je het pas als je het bij gaat houden. Je hoeft geen calorieën te gaan tellen, daar doen we niet aan. maar wees wel bewust van wat je binnenkrijgt.

2. De mooie appelvorm

De meest voorkomende lichaamsvormen bij vrouwen zijn het appeltje en het peertje. Bij een peervorm zal je meer vet ophopen rondom je billen en heupen. Een appeltje daarentegen slaat vooral vet op in het midden van het lichaam, bij de buik. Als je een appeltje bent met veel stress, zal je veel vaker minder resultaat boeken dan peertjes en appeltjes zonder stress.

Wat erg belangrijk is voor jou is dat je jouw suikerinname beperkt. Suiker beïnvloed de insuline aanmaak waardoor je bloedsuikerspiegel wordt beïnvloed. Probeer daarnaast zen te worden. Ga een stukje wandelen of doe een lesje bikram yoga. Je kan ook gaan mediteren. Alles om even weg te dromen en jezelf tot rust te laten komen. Don’t stress but enjoy.

3. Diets are for the weak

Als je radicaal je eetpatroon omgooit en ineens maar 1200 kcal binnenkrijgt in plaats van 1800, kan het wel eens zijn dat je minder afvalt. Ik hoor je denken: huh? Ik krijg toch minder calorieën binnen? Hoe kan het dan dat ik niet afval? Dit komt omdat je lichaam meer energie nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Als jij een groot deel van de energie wegneemt zal je lichaam in defense mode gaan. Het is oorlog en alles wat binnenkomt moet worden opgeslagen. Doordat je lichaam dit doet zal je veel minder snel afvallen. Sommige mensen komen zelfs aan.

Het heeft tijd nodig. Gun jezelf dit ook. Je kan er niet van uitgaan dat je voor twee weken dat lijft hebt waar je altijd al van hebt gedroomd. Je kan vooruitgang zien, maar je bent er nog lang niet. Ga vooral niet op de calorieën zitten, maar zorg dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Kies liever voor voedende producten met iets meer calorieën dan een niet-voedend product met minder.

4. Je darmen zijn van slag

Alles wat je binnenkrijgt wordt in je darmen verwerkt. De grootste fabriek van je lichaam samen met je hersenen. Je kan dan ook wel begrijpen dat de darmen soms veel te verduren hebben. Stress werkt ook op je darmen, wanneer je emoties opkropt zullen deze feest gaan vieren in je darmen. Het gevolg: voedingsstoffen worden niet goed opgenomen en of je vertering gaat veel minder snel dan normaal. Je kan ook meer gas gaan produceren, en dat vinden wij vrouwen voer het algemeen niet zo fijn.

Het is belangrijk om lief te zijn voor je darmen. Geef ze voedingsstoffen waar ze gelukkig van worden. Je helpt ze een handje door vezelrijk te eten en gluten zo veel mogelijk te vermijden. Gaat het nou niet over? Dan is het misschien handig om je huisarts te bellen en te kijken wat de achterliggende reden voor jou als persoon kan zijn.

 

Producten die slank ogen, maar het niet zijn:

Halvarine

Je denk dat het de gezonde keuze is voor op je boterham, maar niet is minder waar. Stiekem is dit een dikmaker die ook jou kan treffen. Ik ben geen fan van brood, maar als je er toch voor kiest, neem dan roomboter in plaats van halvarine. `hier zitten veel meer voedingsstoffen in.

Vruchtenyoghurt uit pak

Mooi heh? Magere vruchten yoghurt in pak met 0% vet. Dat moet vast heel gezond zijn. Helaas is dit een mooi marketingtrucje om jou in de maling te nemen. De stiekemerds! Deze lekkere yoghurt bevat vaak net zoveel suiker als een bakje chocolade vla. Niet echt gezond dus. Kies als vervanger voor magere kwark met een klein handje bosbessen. Net zo lekker en veel minder suiker.

Cruesli

Lekker hoor ’s ochtends een bakje kwark met cruesli. Het is zeker lekker, maar wat wil je met zo veel suiker? Cruesli bezit vaak net zo veel suiker als snoep, en daar begin je je dag mee. Hallo verward bloedsuikerspiegel. Je voelt je de hele dag suf, en hebt sugar cravings. Dit willen we natuurlijk niet. Kies daarom voor een gezonde versie: biologische muesli of mijn zelfgemaakte granola.

Maaltijdsalades

Een gezonde keuze voor de lunch denk je. Je pakt in de supermarkt de salade met kip. Helaas zijn deze kant en klare maaltijd salades niet zo onschuldig als ze eruit zien. De sausjes zitten vaak boordevol suiker en de kip wordt echt niet in kokosolie gebakken. Je kan het beste een avond van te voren zelf je salade maken. Zo kan je ook de mindere dingen skipper uit de standaard salades.

Sapjes

Even snel vitamine binnenkrijgen door een glaasje fruitsap te drinken. De verse sapjes van de supermarkt hebben vaak geen of weinig vruchtvlees meer, waardoor er alleen smaakjeswater overblijft, met best veel suiker. Je kan het beter zelf maken, zo heb je het verser en je weet wat er in zit. Vertrouw al helemaal niet de kartonnen pakken die zeggen dat het allemaal vers fruit is. Dat was het toen het erin ging met 10 kg suiker, maar nu niet meer.

 

SLIIMMING BODY GUIDE

Wil jij nog veel meer van dit soort tips waarmee jij aan de slag kunt en jouw doelen kunt behalen? JA NATUURLIJK! In mijn vernieuwde Slimming Body Guide vind je naast handige tips ook veel andere essentiële informatie, meer dan 100 verrukkelijke recepten, voedings-en workout schema’s en ja nog veel en veel meer!!! Shop nu deze Slimming Body Guide HIER!!

Lisa van Cuijk

Oprichtster van In Love With Health

Het is mijn doel om met In love with health mensen te inspireren en helpen met het behalen van hun gewenste doelen en dromen! Wil je net als ik fitter worden en een positief gevoel hebben? Wil je wat kilo’s kwijt of gewoon wat strakker worden? Wil jij eindelijk weer zelfverzekerd en gelukkig zijn? Stop dan met al die nare diëten en shakes en verander ook jouw lifestyle.

3 Comments Respond to this article

Noëlle

Is dat dan altijd zo dat er in biologische cruesli/muesli geen suiker zit? :/

Yvonne

Je hebt hier staan dat roomboter beter is dan halvarine.
Maar wat nou als je geen roomboter lust ??
Kokosboter hou ik ook niet van op brood
Heb je misschien tips om de halvarine te vervangen??

Liesbeth

Ik gebruik koolzaad kiemolie, misschien een alternatief?

Write your response