In Love With Health

De kracht van je mind

Voordat je begint aan je healthy journey en gezond gaat eten en voldoende bewegen, is het belangrijk om even stil te staan bij het volgende: de kracht van je mind. Heb je daar weleens over nagedacht? De meeste mensen denken dat de eerste stap naar een gezonde lifestyle een uitgestippeld workout regime is of een uitgebalanceerd voedingspatroon. Ze zeggen niet voor niks ‘abs are made in the kitchen’. Ergens klopt dit ook wel, want zonder voldoende lichaamsbeweging en een gezond voedingspatroon zul je jouw doelen niet behalen, maar wat daarbij wordt vergeten is je mind. Naar mijn mening de belangrijkste schakel naar een gezonde lifestyle. Als je mind niet op een lijn ligt met dat wat je diep van binnen wilt bereiken (bijvoorbeeld gezonde eetgewoonten) wordt het heel moeilijk om van deze gezonde gewoonten je levensstijl te maken. Na een aantal weken de juiste motivatie te hebben gehad wint de mind bij velen de strijd en daarom begint alles bij je mind. De mind zorgt er bijvoorbeeld voor dat je extra honger kunt krijgen, dat je die (irritante, maar overheerlijke) chocolade cravings krijgt en dat je dooreet terwijl je eigenlijk helemaal geen honger meer hebt. Of het blijft continu herhalen dat je te dik bent waardoor je jezelf gaat haten en deze pijnlijke gevoelens wil weg eten met heerlijk eten want ja, daar worden we allemaal blij van! Ook wel emotie-eten genoemd maar dit alles heeft te maken met de mind. Het is voor velen helaas onmogelijk om deze strijd te winnen. Ik zelf had hier ook altijd last van. Was het niet om mijn gevoelens weg te eten, dan ging het wel om het obsessieve gedrag dat ik had door deze negatieve gedachten.

Even voor de duidelijkheid: je mind is dat kleine stemmetje in je hoofd die jou waarschijnlijk tot nu toe heeft verteld dat je nog niet genoeg bent zoals je bent. But girls you are more than good enough! Je bent al helemaal perfect zoals je bent. Dat gezegd hebbende is het belangrijk te beseffen dat je mind dus ontzettend sterk is en je letterlijk alles kan wijsmaken. Hoe graag we dit ook anders zouden zien. Maar goed nieuws ladies, je kan de kracht van je mind namelijk ook in je voordeel gebruiken. Wat als je het inzet om het beste uit jezelf te halen? Je mind positief laten denken? Je zult er versteld van staan hoe krachtig dit is. Ik ben het bewijs!

Zoals je kunt lezen word ik van dit onderdeel enorm enthousiast en wil ik jullie ook het magische ”licht” laten zien, voelen en ervaren! Dit is ook de reden dat ik in mijn nieuwe In Love With Health boek hier nog dieper op in ga. Het stukje perfectie komt er in voor net zoals vergelijken, social media & maatschappij en de kracht van imperfecties! Ik leg het uit, geef de benodigde tips hoe we er vanaf kunnen komen en deel mijn eigen ervaring, verhaal en strijd.

Maar terug naar deze post. Er zijn een paar punten die het enorm moeilijk maken om je mind de baas te blijven en om een blijvende healthy lifestyle aan te nemen. Hieronder leg ik de twee belangrijkste aan je uit.

Tip 1. Elimineer stress

Stress.. naar mijn mening dé grootste boosdoener van enorm veel ellende. Nu behandel ik stress in combinatie met het feit dat de meeste van ons nog geen gezonde en gelukkige levensstijl hebben. Stress is ontzettend slecht voor je lichaam, zeker langdurige stress kan hele nare kwalen tot gevolg hebben. Daarnaast zorgt stress er ook voor dat je kan gaan over (– of onder) eten. Dit komt voornamelijk door je emoties die je bij stress er gratis bij krijgt. Je raakt er emotioneel of boos van. Of bijvoorbeeld gehaast en druk of misschien allemaal tegelijk. Dit zijn nare gevoelens en je wil graag rust en geluk nastreven en dat betekent dat je gaat eten. Ik durf bijna te zeggen dat 9 van de 10 vrouwen hier last van heeft. Ik betrap me er nu zelfs nog op als ik erg druk ben dat ik maar gewoon wil eten en eten. Als je op dit moment veel stress ervaart om wat voor reden dan ook probeer dit dan eerste te elimineren. Ik snap dat het onmogelijk is om stress helemaal uit te bannen en dat komt grotendeels door de maatschappij waar we op dit moment in leven. Maar je kan het wel proberen om tot een minimum te beperken. Neem voldoende me-time en geef je grenzen aan. Jij bent het belangrijkste in jouw eigen leven, dus probeer vanuit die gedachte te leven en neem niet te veel hooi op je vork. Het zal je leven, je mind en je lichaam op zoveel positieve fronten helpen.

Tip 2. Kijk eens kritisch naar je eigen leven

Zijn er nog bepaalde vlakken in je leven waar je ontevreden over bent op dit moment? Je werk, bepaalde relaties of je studie? Kijk hier kritisch naar en probeer een mogelijkheid te vinden om dit aan te pakken. Ben je bijvoorbeeld niet happy in je baan? Doe er alsjeblieft wat aan. Voordat je jouw leefstijl gaat omgooien is het namelijk ontzettend belangrijk dat je een stabiele basis hebt. Je moet immers wel ergens op kunnen terugvallen als het even niet lekker loopt en je een terugval  krijgt (geloof me dat gaat gebeuren and that’s perfectly fine). Je hebt maar een leven en het zou super zonde zijn als je daar niet alles uithaalt en precies het leven lijdt wat jou gelukkig maakt. Het leven is veel te kort om dingen te doen waar je hart niet ligt, toch?

Is de basis van je leven goed? Dan is het nu belangrijk om je doelen goed in kaart te brengen. Het visionboard van afgelopen week was hier al een heel goed begin van. Hier komt ook weer het stukje van je mind bij kijken. Heb je je doelen helder zorg dan dat je er ook echt in gaat geloven. Laat die doelen je nieuwe waarheid worden. Om mijn doelen kracht bij te zetten heb ik zelf aan het begin van mijn healthy journey een mantra gebruikt die mij ontzettend heeft geholpen. Voordat ik mijn healthy doelen ging behalen vond ik het belangrijk dat ik mezelf volledig accepteerde zoals ik was. De mantra die ik gebruikte was ‘Ik ben goed genoeg zoals ik ben’. Ik herhaalde deze mantra de hele dag door voor minimaal 2 á 3 weken. In het begin was dit heel onwennig en geforceerd maar naar 2 weken begon ik het echt te geloven en kwam het besef: ‘JA, ik ben echt goed genoeg’. Ik voelde me zo krachtig! Het was bijna magisch. Deze mantra heeft mij echt enorm geholpen en het bewijst maar weer hoe sterk je mind is.

Ik daag jou uit om het ook eens te proberen en zelf te ervaren hoe krachtig je mind is. Ga eens op zoek naar een passende mantra / quote die jouw doelen omschrijft en voor jou de waarheid vormt. Herhaal het meerdere malen op een dag hard op! Believe me, je zult er echt versteld van staan hoe dit gaat werken voor jou!

Zoals beloofd maak ik vandaag ook de winnaars van de eerste challenge bekend. Hieronder de visionboards van de meiden die een ModeMusthaves bidon hebben gewonnen. Scrol maar snel naar beneden ladies. Staat jouw visionboard er tussen? Stuur dan een mail naar lisa@inlovewithhealth.com dan gaan we ervoor zorgen dat die leuke bidon zo snel mogelijk bij jou thuis wordt afgeleverd. Voor iedere beach babe die haar visionboard met mij heeft gedeeld: DANK JE WEL! Ik kreeg er enorm veel motivatie en kracht van en ik hoop dat jij ditzelfde hebt ervaren. Keep up the good work!

_MG_54582ST

IMG_3532

bron: @melanieschat

IMG_3628

bron: @monique007x

IMG_3507

bron: @mariellezantingh

IMG_3627

bron: @happyhealthyhilde

IMG_3535bron: @samanthakolk

Lisa van Cuijk

Your personal coach

Het is mijn doel om met In love with health mensen te inspireren en helpen met het behalen hun gewenste doelen en dromen! Wil je net als mij fitter worden en een positief gevoel hebben? Wil je wat kilo’s kwijt of gewoon wat strakker worden? Wil jij eindelijk weer zelfverzekerd en gelukkig zijn? Stop dan met al die nare diëten en shakes en verander ook jouw lifestyle.

0 Comments Respond to this article

Write your response