In Love With Health

7 tekenen dat je te serieus bent met gezond leven

Zoals jullie weten ben ik zelf vroeger behoorlijk obsessief bezig geweest met voeding en met mijn uiterlijk. Ik kwam amper meer buiten en als ik wel ergens naartoe ging nam ik overal mijn eigen bakjes met eten mee om maar niet af te hoeven wijken van mijn ‘dieet’. Want stel je eens voor dat ik meer dan 1000 calorieën binnen zou krijgen! Dodelijk vermoeiend was het en als ik er nu aan terug denk snap ik niet hoe ik het heb kunnen volhouden. Uiteindelijk ging dat ook niet natuurlijk omdat ik mijn lichaam volledig aan het uitputten was. Thank god heb ik het licht gezien en mijn leven weten om te gooien. Tegenwoordig kan ik trots zijn op mijn lichaam (ook op alle imperfecties die ik heb) en geef ik mijn lichaam wat het nodig heeft in de vorm van gezonde, verrukkelijke voeding, voldoende beweging en ontspanning. Helaas zijn er nog veel meiden die nog niet op deze manier voor hun lichaam zorgen en juist geobsedeerd bezig zijn met eten en hun lichaam. Eeuwig zonde! En ja, het kan zelfs gevaarlijk worden.

Hebben jullie weleens van Orthorexia gehoord? Dit is een eetstoornis waarbij je een obsessie hebt met gezond leven. Nu denk je misschien hoe kan dat slecht zijn? Nou het kan veel schade aanrichten! Bij eetstoornissen zoals boulimia of anorexia kun je vaker aan iemand zien dat diegene hier aan lijdt, maar bij Orthorexia ligt dit anders. Dit zit voornamelijk in je hoofd, maar het heeft ook zeker gevolgen voor je lichaam. Het nare hieraan is dus dat anderen het niet direct aan je zien en je zelfs kunnen aanmoedigen voor het feit dat je zo gezond bezig bent met sporten en eten, maar ondertussen zak jij verder weg. Ik zelf kan wel stellen dat ik dit zelf in een grote mate had maar ik zag destijds het probleem hier niet van in omdat ik dacht, maar ik eet toch gewoon? En ik eet toch allemaal gezonde dingen en ik sport toch? Maar wanneer je ook maar één keer buiten je schema wat doet dan ben je er helemaal van slag van. Een hele dag snoepen? Dan kan niet. Een hele week niet sporten? Hell no. Met gezond eten en lichaamsbeweging bezig zijn, stimuleer ik juist maar vandaag gaan we het hebben over de valkuil en het doorslaan hierin.

Orthorexia is eigenlijk nog vrij nieuw en wordt ook nog niet officieel erkend als eetstoornis, maar ik kan je vertellen dat het wel heel echt is. Daarom wil ik daar graag vandaag ook aandacht aan besteden. Ik heb 8 tekenen op een rijtje gezet die kunnen duiden op Orthorexia. Ben jij té serieus bezig met gezond leven.

1. Gezond, gezond en nog eens gezond

Je hebt je lifestyle omgegooid en de complimentjes stromen binnen over hoe goed je er uitziet. Dit geeft je een enorme kick. Voordat je het weet zie je jezelf als ‘het meisje wat altijd clean eet’. Je hebt een nieuwe identiteit voor jezelf gecreëerd en je weet eigenlijk niet meer wie je bent zonder. Je bent gefixeerd op het beste eten en alleen de beste kwaliteit voedingsmiddelen. Je voelt je niet op je gemak als je iets moet eten waarin ongezonde ingrediënten zitten zoals kunstmatige kleurstoffen, conserveringsmiddelen, pesticiden etc.

2. Onrust zonder je planning

Je plant netjes al je maaltijden (daar is in de basis natuurlijk niks mis mee) en je wordt paniekerig wanneer je je hier niet aan kan houden. Er is totaal geen ruimte of speling meer over. Buiten de deur eten is daarom eigenlijk geen optie meer omdat je dan niet in de hand hebt of je wel de juiste dingen kan eten.

3. Alleen je eigen eten

Je eet geen maaltijden die je niet zelf klaargemaakt hebt omdat je zeker wil zijn wat er allemaal in zit. Ook dit is in de basis niet verkeerd als je deze houding hebt tegenover snacks uit de supermarkt of kant-en-klaar maaltijden bijvoorbeeld, maar zodra je ook de druk voelt om je partner te controleren dan neemt het wel ernstige vormen aan. Eten in een restaurant doe je liever niet meer want dan heb je niet in de hand wat er in je maaltijd zit. Stel je voor dat er in je salade verborgen calorieën zitten? Je begint ook na te denken over wat anderen van je zullen denken. Wat als ze denken dat mijn keuzes niet gezond genoeg zijn? Je legt ontzettend veel druk op jezelf totdat thuis blijven en nergens meer naartoe gaan nog de enige optie voor je is.

4. Compensatie dagen

Alles wat je eet moet je kunnen verantwoorden aan jezelf. Je voelt je ontzettend schuldig als je een maaltijd niet eraf hebt kunnen trainen met een workout. Je gaat daarom de dagen erna extreem compenseren zodat je het weer kan rechttrekken. Alles wat je eet tel je. Van elke gram suiker tot elke gram eiwit. Het moet allemaal passen in je ‘dieet’. Er is geen ruimte voor uitschieters.

5. Voedingssupplementen

Zo gezond mogelijk leven en geen fouten maken! Dat staat centraal in je leven. Je keukenkastje staat daarom vol met supplementen en andere gezondheidsproducten.

6. Afhankelijk zijn van je doelen

Jouw gevoel van eigenwaarde en geluk zijn afhankelijk van het behalen van je doel ‘de perfecte gezonde levensstijl’. Je kunt je alleen goed voelen over jezelf als je die perfecte gezonde leefstijl leidt. Anders ben je niks waard toch? Gaat het even niet zo lekker, dan voel je je super slecht over jezelf. Anderen hebben geen idee van wat er zich in jouw hoofd afspeelt omdat ze alleen maar dat meisje zien dat super clean eet en geen enkele workout mist.

7. Dag sociaal leven

Al het bovenstaande maakt het er niet makkelijker op om nog een sociaal leven te hebben en dat merk je ook! Veilig thuis blijven is nog de enige optie voor je om controle te houden over je eten en je workouts. Jouw wens om zo gezond mogelijk te leven laat geen ruimte meer over voor iets anders.

Ik kan jullie om deze redenen niet genoeg benadrukken dat we goed op elkaar moeten letten en lief zijn voor elkaar (en jezelf!). Goed voor je lichaam zorgen en gezond zijn is natuurlijk iets wat ik aanmoedig, maar wat het allerbelangrijkste is: jezelf goed voelen, gelukkig zijn en blij zijn met je eigen lichaam… Labels als ‘perfectie’ en er goed uitzien doen er niet toe! Het zijn illusies en je hoeft jezelf daar niet mee te identificeren. En het belangrijkste. Geniet van dat heerlijke stuk appeltaart! Het leven is te kort om deze lekkernijen te weigeren toch hihi?

Heb jij nou ook hulp nodig om een gezond en verantwoorde lifestyle te creëren? Dan kan mijn Slimming Body Guide je daar zeker bij helpen. In mijn guide begeleid ik je van A tot Z in het creëren van een gezonde leefstijl. Ik leer je dat naast gezonde voeding en lichaamsbeweging, ontspanning ook een super belangrijk onderdeel is van een gezond en gelukkig leven. It’s all about balance girls! Daarnaast geef ik veel tips & tricks, ruim 150 Slimming Body proof recepten, een 12 weken voedingsschema en nog veel meer. Samen gaan wij een leefstijl creëren die bij jou past en waarmee jij een gelukkig en gezond lichaam krijgt waar je van houdt. 

keukenlisa

Lisa van Cuijk

Your personal coach

Het is mijn doel om met In love with health mensen te inspireren en helpen met het behalen hun gewenste doelen en dromen! Wil je net als mij fitter worden en een positief gevoel hebben? Wil je wat kilo’s kwijt of gewoon wat strakker worden? Wil jij eindelijk weer zelfverzekerd en gelukkig zijn? Stop dan met al die nare diëten en shakes en verander ook jouw lifestyle.

1 Comments Respond to this article

E.

Je slaat hier wéér de nagel op de kop, Lisa! Ik herken mezelf héél erg in punt 1-5-6. Ik ben zo extreem met een healthy lifestyle bezig, dat het voor andere heel obsessief overkomt. Bij mij is het alles of niets. Ofwel heel extreem healthy ofwel heel extreem “chocoladevreetbuien”. En als ik dan zo extreem “verkeerd” eet, voel ik me dik en lijkt geen broek me nog mooi te passen. Ik ben héél erg op zoek naar de juiste balans krijgen. Zodat ik eens kan zondigen en genieten, zonder nadien uit schuldgevoel nog meer te vreten :-(

Write your response