In Love With Health

5 redenen waarom je elke dag zou moeten planken

Zoals jullie weten ben ik een groot voorstander van core oefeningen. Ik doe ze bij elke workout en sla ze nooit over. Ze zijn perfect om bijvoorbeeld je buikspieren flink te trainen, maar ook je hele lichaam aangezien je vaak alle spieren aanspant. De beste workout voor je core (en eigenlijk voor je hele lichaam) is planken. Vele hebben een haat en liefde verhouding met planken (yep ik ook) omdat het natuurlijk best zwaar is. Maar geloof me, ik vind dit de meest effectieve full body oefening ever.

Met planken kun je gelukkig ook veel variëren, waardoor het eigenlijk nooit saai hoeft te worden. Ben jij nog van de old fashion crunches tijdens het buikspierkwartiertje op de gym? Niks mis mee uiteraard! Maar ik kan je aanraden om te beginnen met planken, want planken is een veel effectievere oefening voor je core en het kost maar weinig tijd. Planken daagt je hele lichaam uit. Ben je nog niet overtuigd waarom planken goed voor je is? Dan zullen mijn volgende 5 redenen je vast op andere gedachte brengen.

  1. Je krijgt meer core definitie

Tijdens het planken span je alle spieren in je buik en in je billen aan! En laten dat nou net de area’s zijn die wij vrouwen graag in shape willen hebben. Elke spiergroep heeft weer een ander doel en zorgt voor een andere definitie. Zo zorgt de dwarse buikspier er voor dat je buik platter wordt en dat  je meer gewicht aan kan tijdens je krachttrainingen. De rechte buikspier zorgt er voor dat je beter wordt in sporten waarbij je veel moet springen. Je schuine buikspieren zijn verantwoordelijk voor bewegingen waarbij je middel buigt. Door deze schuine buikspier verder te ontwikkelen krijg je een zandloper figuur. En last but not least, de bilspieren. Deze ondersteunen de achterkant tijdens de plank en geven je een sterk, mooi gevormd lichaam. Wie wil dit nou niet allemaal?

  1. Het verkleint de kans op een blessure

Een sterke core geeft het lichaam de mogelijkheid om goed te presteren bij alle mogelijke bewegingen. Om een sport te kunnen beoefenen of andere dagelijkse zwaardere activiteiten uit te kunnen voeren zonder pijn is het belangrijk om een sterke core te hebben. Planken is een veilige manier (mits je hem wel goed uitvoert uiteraard, maar daarover later meer) om spieren op te bouwen en de rug en heupen te beschermen tegen blessures.

  1. Planken kan overal

Ben je on the road, op reis of heb je geen tijd om naar de gym te gaan? No problemo! Planken kan namelijk overal! Je hebt geen materialen nodig of veel ruimte en het kost slechts een paar minuten. Neem een plankpositie aan en doe een aantal sets met verschillende variaties om je metabolisme een boost te geven en die calorietjes te verbranden. Ben je benieuwd naar welke variaties op planken ik allemaal? Lees dan zeker verder!

  1. Verbetert je houding

Een sterke core zorgt voor een mooi rechtopstaand lichaam. De spieren in je core ondersteunen je wervelkolom en dit zorgt voor een goede houding. Zeker voor de meiden die een staand beroep hebben is dit erg belangrijk.

  1. Verbetert je balans

Een stevige core zorgt voor een toename van stabiliteit in je hele lichaam. Je core is super belangrijk voor balans en coördinatie. Als je een zwakke core hebt, is het veel moeilijker om je evenwicht te bewaren. Je zal het waarschijnlijk wel herkennen als je aan yoga doet. Bij yoga gebruik je bij veel houdingen je core waardoor je balans elke les beter wordt.

Ben je al overtuigd? Hieronder geef ik 4 basis plankoefeningen die jou in no-time een killercore geven! Zoals ik al zei is het erg belangrijk dat je erop let dat je de plank goed uitvoert. Dat wil zeggen: span alle spieren in je lichaam aan wanneer je aan het planken bent. Let erop dat je geen doorgezakte rug of heup hebt. En het zoals de naam al zegt, houd je lichaam in een rechte plank. Je heupen zijn dus in lijn met de rest van je lichaam en steken niet uit naar boven bijvoorbeeld.

Plank positie 1 De lage plank

Leun op je onderarmen en de bal van je voeten. Je ellenbogen staan recht onder je schouders en het is dus de bedoeling dat je één rechte lijn bent van je hoofd tot aan je hakken. Trek je navel in de richting van je wervelkolom (naar binnen toe dus). Hou je bovenbeen- en bilspieren continue aangespannen. Houd dit voor minstens 30 seconden vast, probeer dit op te bouwen tot 1 minuut.

Plank positie 2 De zijwaartse plank

Leun op je rechteronderarm. Strek je benen en leg je voeten op elkaar. Lift je heupen zo hoog mogelijk van de grond en maak een rechte lijn van je lichaam. Voor stabiliteit steek je je linkerarm naar boven uit. Je linkerhand wijst dus de lucht in. Blijf je core continue aanspannen en houd dit vast voor 30 seconden voor elke kant. Is dit niet uitdagend genoeg? Lift dan je bovenste been omhoog.

Plank positie 3 De hoge plank

Plaats je handen onder je schouders en leun op de bal van je voeten. Houd je armen gestrekt en kijk naar de grond. Trek je schouderbladen samen en trek je navel in richting je wervelkolom. Houd daarbij continue je bovenbenen en billen aangespannen. Blijf voor minstens 30 seconden in deze positie en probeer het op te bouwen tot 1 minuut.

Plank positie 4 Hoge plank met schouder tik

Plaats je handen onder je schouders en leun op de bal van je voeten. Je voeten staan iets breder dan heupbreedte. Breng nu je rechterhand omhoog en tik je linkerschouder aan, houd hierbij wel je heupen stil. Zet je rechterhand weer terug. Breng nu je linkerhand naar je rechterschouder. Blijf dit herhalen, probeer je core en benen daarbij zo stil mogelijk te houden. Ook deze oefening doe je minstens een halve minuut en bouw je op tot 1 minuut.

Het is denk ik wel duidelijk waarom ik dus zo gek ben op core oefeningen en dan met name planken! In mijn workouts verwerk ik altijd core oefeningen. Ben je benieuwd naar nog meer workouts voor een gezond en gelukkig lichaam? Of wil je graag een gezonde leefstijl aanleren? Laat mij jou dan daarbij helpen. In mijn Slimming Body Guide vind je maar liefst een 12 weken workoutplan die jou gaan helpen om je doelen te behalen. Daarnaast staat er ook een 12 weken voedingsplan, vele tips & tricks en nog veel meer in mijn guide.

plank2

Lisa van Cuijk

Your personal coach

Het is mijn doel om met In love with health mensen te inspireren en helpen met het behalen hun gewenste doelen en dromen! Wil je net als mij fitter worden en een positief gevoel hebben? Wil je wat kilo’s kwijt of gewoon wat strakker worden? Wil jij eindelijk weer zelfverzekerd en gelukkig zijn? Stop dan met al die nare diëten en shakes en verander ook jouw lifestyle.

0 Comments Respond to this article

Write your response