In Love With Health

Leren luisteren naar je lichaam

Hoe vaak eet jij omdat het ‘hoort’ in plaats van dat je naar je lichaam luistert? Het is 12.30u dus tijd om te lunchen. Je schept een tweede keer op omdat iedereen aan je tafel dat doet. Je besteld in een restaurant een mandje brood vooraf omdat je dat altijd doet, dus nu ook. Het zijn allemaal gewoonten die de meesten denk ik wel herkennen. Hoe vaak luister jij in die gevallen echt naar je lichaam? Minder dan je denkt waarschijnlijk, terwijl het juist zo belangrijk is om dat wel te doen. Ik deed dit vroeger ook niet hoor. Hoe vaak ik ’s avonds een koekje (of 3) bij mijn thee nam omdat dat zo hoorde terwijl ik helemaal geen honger had. Bijna iedere avond! Inmiddels heb ik geleerd om beter naar mijn lichaam te luisteren en te eten (en te stoppen) wanneer mijn lichaam daar om vraagt. Zou jij ook graag beter naar je lichaam willen luisteren? Mijn tips zullen je daar bij gaan helpen.

  1. Doe een body scan

We hebben allemaal weleens zo’n enorme honger dat we denken een heel paard op te kunnen. Het tegenovergestelde komt uiteraard ook voor: zo vol zitten dat er echt NIKS meer bij kan. You’re stuffed! Beide situaties zijn natuurlijk niet goed voor je lichaam. Het is daarom goed om je honger en verzadigingsgevoel een cijfer te geven zodat je niet te lang zonder eten doorgaat en je ook niet te lang dooreet zodat je er buikpijn van krijgt. Geef de honger-‘Ik zou een heel paard op kunnen’ een cijfer -5 en het ‘Er kan echt NIKS meer bij’-gevoel een cijfer 5. Vraag jezelf tijdens het eten continu af welk cijfer je jouw honger/verzadigingsgevoel zou geven. En merk ook op hoe dit cijfer gedurende het eten veranderd. Dit zal je helpen om beter in contact te komen met je lichaam.

  1. Mindful eten

Neem jij echt de tijd voor je maaltijd zonder afgeleid te worden door bijvoorbeeld je tv of telefoon? Hoe vaak lunch jij ‘even snel’ achter je laptop omdat je nog een paar belangrijke mails moet beantwoorden? Ik denk dat we ons hier allemaal schuldig aan maken. Oeps! Ongemerkt kun je zo meer eten dan nodig is omdat je met je aandacht ergens anders bent dan bij het eten van je maaltijd. Dit is ontzettend zonde van die extra calorieën die je wegwerkt, maar ook van die heerlijke maaltijd die je voor jezelf hebt gemaakt. Probeer voortaan eens echt de tijd te nemen voor je maaltijd. Kauw elke hap bewust en ben je bewust van alle smaken die je proeft. Geniet van je maaltijd!

  1. Eten om te eten

Leer het verschil herkennen tussen eten omdat je lichaam daar om vraagt en eten vanwege andere oorzaken. Nog te vaak eten we omdat we ons vervelen, alleen voelen, verdrietig zijn, sociale druk voelen etc. Dit soort dingen zouden natuurlijk allemaal geen reden moeten zijn om te eten. Vraag jezelf voordat je een hapt neemt of ja zegt tegen aanbod  eens af waarom je het zou eten. Heb je daadwerkelijk honger of is er een andere reden?

  1. Straf jezelf niet af

Stel je hebt een keuze gemaakt waar je achteraf niet blij mee bent. Je hebt een toetje op terwijl je eigenlijk al vol zat, je hebt een hele reep chocolade op in plaats van 2 blokjes, je hebt een wijntje te veel op. Allemaal situaties waarin we regelmatig verzeild raken. De eerste reactie is boos worden op onszelf en onszelf naar beneden praten. Zo zonde vind ik dit! Je kan de situatie namelijk toch niet meer veranderen dus waarom jezelf er voor straffen? Wat je beter kan doen is de situatie accepteren en beseffen dat je de volgende keer de keuze hebt om het anders aan te pakken. In plaats van jezelf af te straffen kun je dus de kracht uit halen om dit een volgende keer te voorkomen.

  1. Wees geduldig en geef niet op!

Last but not least: geef niet op! Het kost tijd een energie om een nieuwe gewoonte aan te leren en dat is helemaal oke. Geef jezelf die tijd en geef niet op omdat het even niet lukt. Ben jezelf steeds bewust van de situatie totdat het een gewoonte wordt. You can do this!

Wist je dat ook de manier waarop we tegenwoordig eten effect heeft op of we wel of niet naar ons lichaam luisteren? Ons eten is volgestopt met suikers en ongezonde toevoegingen waardoor we steeds meer en meer willen eten. Je begrijpt waarschijnlijk wel dat dit niet gezond is voor ons lichaam. Gelukkig kan je hier van af komen en daar kan mijn Slimming Body methode bij helpen! Met mijn methode leer je namelijk weer te luisteren naar je lichaam doordat je het datgene geeft wat het nodig heeft: gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en de nodige dosis ontspanning. Laat mij je helpen om ook weer te luisteren naar je lichaam en het gezond en gelukkig te maken!

lisa2

Lisa van Cuijk

Your personal coach

Het is mijn doel om met In love with health mensen te inspireren en helpen met het behalen hun gewenste doelen en dromen! Wil je net als mij fitter worden en een positief gevoel hebben? Wil je wat kilo’s kwijt of gewoon wat strakker worden? Wil jij eindelijk weer zelfverzekerd en gelukkig zijn? Stop dan met al die nare diëten en shakes en verander ook jouw lifestyle.

1 Comments Respond to this article

Ina

Yep, heel herkenbaar. Vanmiddag nog even tussendoor een overheerlijke kwarktaart opgegeten achter mijn computer. Heb meer dan de helft niet geproefd.

Write your response