In Love With Health

Wat ik heb geleerd van te weinig eten en te veel trainen

Zoals jullie inmiddels weten ben ik voordat ik aan mijn healthy lifestyle begon allesbehalve gezond geweest. Eerder at ik alles waar ik zin in had waardoor ik altijd moe was, last van mijn darmen had en me totaal niet goed voelde over mezelf. Vervolgens schoot dat de andere kant op en leefde ik nog maar op 1000 calorieën per dag met alle gevolgen van dien. Ik stond totaal niet stil bij wat dit met mijn lichaam deed en zag er de gevaren niet van in. Het is zo belangrijk om te beseffen dat je niet alleen eet om je lichaam te vullen en omdat het lekker is, maar dat je dit ook doet om je lichaam te voeden en het optimaal te laten functioneren. Zie voeding dus niet alleen maar als vulling voor je lichaam! Iedereen weet dat te veel eten niet goed voor je is. Te weinig eten is daarentegen ook niet goed. Zelfs niet als je wilt afslanken. Je lichaam heeft energie nodig om lichaamsprocessen draaiende te houden en door te weinig te eten kunnen een aantal hele belangrijke processen niet meer optimaal plaatsvinden en dat kan ernstige gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan je hormoonhuishouding die helemaal uit balans raakt. En als je iets graag in balans wilt houden dan zijn het wel je hormonen dames!

Ik zie het vaak gebeuren bij meiden. Ze willen afvallen en gaan daardoor heel weinig eten. Veel te weinig! Believe me girls, dit zal niks goeds doen voor die kilo’s die je wilt kwijtraken. Integendeel zelfs! Als je structureel te weinig eet, bezorg je je lichaam onnodig veel stress. Je metabolisme wordt langzamer om energie te besparen en je lichaam gaat alles vasthouden wat er binnenkomt omdat het niet weet  wanneer het weer voldoende eten krijgt. Het gevolg hiervan is dat je vet gaat opslaan in plaats van verbranden. Hallo muffin top en lovehandles waar we juist zo graag vanaf willen.

Je zou het misschien niet denken maar sporten zorgt voor een bepaalde mate ook voor stress in je lichaam. Elke keer als je sport wordt het stress hormoon cortisol aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je energie krijgt voor je workout. Dit is heel normaal, dus je hoeft het sporten zeker niet af te zweren om dit te voorkomen hoor! Als je je lichaam over-traint en ook op andere vlakken stress ervaart komt je lichaam in een chronische vlucht of vecht modus. Je lichaam produceert dan continu cortisol. Hierdoor ga je vet opslaan in je buikzone, maar gaat je lichaam ook andere hormonen ‘stelen’ om te kunnen voldoen aan deze cortisol aanmaak met als gevolg dat andere lichaamsprocessen niet meer optimaal kunnen plaatsvinden. Daarom is het zo belangrijk om ook rustdagen in te plannen tussen de dagen dat je sport. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen.

Helaas heb ik zelf ervaren wat zowel onder-eten als over-trainen met je lichaam kan doen en dat wens ik niemand toe! Niet alleen is het ontzettend vervelend om te ervaren, je bent namelijk totaal niet happy en het levert je veel ongemak op, maar het duurt ook nog eens heel lang om hier van te herstellen en in sommige gevallen heeft je lichaam zelfs blijvende schade opgelopen. Daarom kan ik niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat je je lichaam voedt met voldoende en goed eten en de juiste lichaamsbeweging. Maar misschien nog wel het allerbelangrijkste: een gezonde en liefdevolle mind. Ik heb het al heel vaak gezegd, maar ik ga het gewoon nog een keer doen: love yourself girls! Zelf liefde staat voor mij aan de basis van een gezonde leefstijl, want wie van haar lichaam houdt wil er ook goed voor zorgen. In mijn Slimming Body Guide vind je nog meer tips om een gezondere leefstijl aan te leren! Zonder dat je jezelf hoeft uit te hongeren en toch nog kunt blijven genieten van eten.

stmeloenlisa

Lisa van Cuijk

Your personal coach

Het is mijn doel om met In love with health mensen te inspireren en helpen met het behalen hun gewenste doelen en dromen! Wil je net als mij fitter worden en een positief gevoel hebben? Wil je wat kilo’s kwijt of gewoon wat strakker worden? Wil jij eindelijk weer zelfverzekerd en gelukkig zijn? Stop dan met al die nare diëten en shakes en verander ook jouw lifestyle.

3 Comments Respond to this article

Aniek

Ken mezelf in het verhaal.
Sport 6 dagen in de week, en eet ook echt niet meer dan 1500 kcal. (Ik bereken het niet, maar als ik kijk wat ik eet, kom ik daar niet boven uit).
Heb onder begeleiding een dieet gevolgd. Maar gebruik deze nog steeds.
(Kwark, fruit, cracker, opkikker en avondeten).
Probeer nu elke dag een beschuit te eten, want wat ik ook snap.
Mijn ouders vinden dat ik moet stoppen met zoveel sport en meer moet eten.
Maar wat is dat lastig, en komt er veel frustratie naar buiten toe.

Laura

Zo waar!! Ook ik heb dit ervaren! Gelukkig ben ik er vanaf, maar eerstoornissen liggen op de loer! Vreselijk, terwijl je denkt goed bezig te zijn! Super heldere uitleg en waarschuwen voor andere die dit niet weten! Moet je trots op Zijn!

Lisa van Cuijk

Wat vervelend dat je er zelf ook mee te maken hebt gehad. Ik weet zeker dat je niet de enige bent lieverd. Gelukkig ben je er nu vanaf! Ga zo door!

Write your response